Дистанцията остава като мярка, навсякъде по света мерките за излизане стават все по-строги, както и задължителното носене на маски. Премиерът Борисов смята да се разпореди излизането навън да става само с маска. Премиерът е категоричен, че това няма да представлява проблем при голямото количество маски, които са поръчани и са се произвели. Допълнително са поръчани още 1 млн. маски.

Той подчерта, че и всеки може да си ушие маска, а и да носи шал, но да носи нещо. В краен случай слагаш един шал и така отиваш до магазина, отсече Бойко Борисов и отправи призив дори и да се даряват маски.

Премиерът ще разговаря със здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед от полунощ тази мярка да стане задължителна. Припомняме, че такава заповед вече веднъж беше издавана, на заради общественото недоволство, тя бе отменена. Точно след отмяната й и СЗО започна да преосмисля тезите си за ефекта от носене на маски.

Тангото с маските

Тангото с маските

Можеше да преживеем периода по-леко, защото сме свикнали с номерата на политиците, но когато към тях се прибавиха и споровете на медицинските специалисти, ни дойде в повече

Премиерът анонсира, че ще се започне масово тестване чрез т.нар. пулове, за да се постигне по-голямо покритие на населението. Той се позова на резултатите от Австрия и Германия, които обаче показват, че все още не е постигнато масово заразяване, а се очаква 60-70%. Борисов подчерта, че учените не познават този вирус и, включително и с мерките, се "стреля на сляпо, във въздуха".

Поръчани и платени са още 30 000 PCR теста от Южна Корея, организиран е и транспорт. Очакваме 600 000 теста от ЕК. Кръстосвайки методите на пуловете и индивидуалните тестове с такива количества ще понесем първата вълна за масови тестове. До този момент всичко, което сме направили го правят и другите държави, отчете премиерът Борисов. Към момента има един резерв от 10-15 000 PCR теста.

До два - три месеца и България ще започне производство на такива тестове, като се опре на традицията от времето на социализма, когато сме покривали територията на Варшавския договор, анонсира Борисов.

Тази организация ще е "за бъдещето", защото това (бъдещи епидеми, бел.ред.) няма да ни се размине, вече е навлязло в организма на света, коментира Борисов.

Борисов се притеснява обаче, че сред българите има настроение и мисли, че скоро коронавирусът щял да свърши и че това било шега.

Премиерът Бойко Борисов призова най-отговорно всички хора, заедно с него, който ще бъде на двора, да излязат в 00.00 часа на Великден и да извикат "Христос Воскресе", за да може Бог да ни чуе и да ни помогне.

Всички зависело от хората за това дали щяло да има по-строги мерки или не и за това премиерът умолява хората да спазват настоящите мерки. "Там, където се спазват мерките - няма условия на бум", отчете Бойко Борисов. Причиняваме трудности и проблеми, но го правим за здравето на хората. Продължим ли да се движим в този темп на заболели и починали, е шансът, каза още Борисов и изказа притеснението си да не се получи както в приказката, че властите накрай Дунава се давят - да стискаме, да стискаме и накрая да не успеем.

Борисов не си играе на жмичка с народа

Борисов не си играе на жмичка с народа

Има ли лекарство, мерките падат, но засега се мисли за режим за паркове и градинки

Борисов подчерта, че успехът ни до момента - да имаме малко на брой заболели и нисък процент смъртност - се дължи единствено на мерките. Но не трябва да се успокояваме, тъй като имаме голям рискова група от хора с хронични и тежки заболявания. "Ако допуснем тези хора за влязат в болница за кратко време, ще понесем катастрофална щета."

Борисов продължава да се тревожи, че най-лошото тепърва ни предстои.

Борисов категорично се противопостави да се наричат действията на МВР в момента "акции".

Социалните служби работят в ромските общности - с топла храна и лекарства, с препоръки. Борисов призова да не се настройваме едни срещу други и че не трябва да има посочване с пръст на ромската общност. Лесно било да сме свирепи към ромите. Премиерът цитира и свой приятел ром, който казвал: Все ни обвинявате за крадци, но ром министър не е имало досега.

По думите му акциите, репресиите и тормозът не вършат работа, а трябвало да се действа с метода на обяснението. Премиерът Бойко Борисов се притеснява, че мерките за безопасност не се спазват и то особено в София.

Нека да се обичаме и да сме хора. После може да се мразим, това е в нашия манталитет.

Борисов настоя, че умолява българите да спазват мерките, за да се налага всичко да се случва с административно-командни методи. Това е тест за цялото общество и аз съм убеден, че ще го издържим положително, смята Бойко Борисов, според когото със самодисциплина и разбиране Господ щял да ни разбере и да ни чуе.

Аз мисля, че българите можем да го направим и без заповед, заяви Борисов и припомни девиза, че съединението прави силата: "Това е моментът да го докажем."

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

Премиерът Борисов коментира и солидарността в Европейския съюз, утвърждавайки, че няма по-добра организация от ЕС. ЕС е създаден на база на свободните хора, на демокрацията, на правата и свободите и тук командно-административният подход трудно сработва. Затова и трябва да се отнасяме с разбиране, че на ЕК изведнъж й се наложила да работи като военизирана организация, като НАТО. "И се справят добре", посочи Борисов.

Премиерът потвърди и решимостта ни да не се отклоняваме от плана за кандидатстване в чакалнята на еврозоната, но и заяви, че подробности повече няма да се дават.

Не трябваше да се огъвам за Еврозоната, съжалява сега Борисов
Обновена

Не трябваше да се огъвам за Еврозоната, съжалява сега Борисов

Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно