Остава само една стъпка от предварително одобрения план за присъединяване в Еврозоната, за да бъде изпълнен напълно. В това увери финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Горанов обясни, че вдигането на капиталовите резерви на една от българските банки е последното условие, което остава на България, за да изпълни условията на ЕЦБ за присъединяване към банковия съюз и чакалнята на еврозоната.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ще направи всичко възможно да влезе в чакалнята до края на април. Финансовият министър обясни, че след прегледа на мониторираните банки е имало условия за допълнителни капиталови буфери към две от банките, като едната вече е изпълнила изискванията, втората го е направила на 70%.

"С това последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат", категоричен бе министърът на финансите.

Кой какво дава и получава при влизане в ERM II

Кой какво дава и получава при влизане в ERM II

Не трябваше да се огъвам толкова, когато толкова уверено вървяхме към чакалнята на еврозоната, каза премиерът днес, а Петър Илиев започва да задава въпроси

Ние продължаваме по предварително одобрения план между България и страните-членки. На 12 юли 2018 година заявихме, че искаме едновременно да установим близко сътрудничество по отношение на банковия надзор, както и по отношение на Европейска централна банка да кандидатстваме и в ЕРМ-2.

Този план се изпълнява. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша и от страна нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към ЕРМ-2, смята Горанов.

Банковата система издържа проверка с разрушителен магнитуд

Банковата система издържа проверка с разрушителен магнитуд

Какви изводи могат да се направят след този AQR и ще ни поканят ли да се присъединим към Банковия съюз на ЕС? И други въпроси от Петър Илиев

Съсредоточени са всички усилия на отделните институции, за да можем да изпълним и последната мярка, която се изисква от наша страна, за да получим положително решение на Европейската централна банка, политическа подкрепа от останалите държави и положителна оценка от Европейската комисия, подчерта финансист номер едно.

Водихме разговори, на които присъствах, и с Централната банка, и с ЕК и те препотвърдиха ангажиментите, които са приети в лятото на 2018 г., посочи Горанов.

Три механизма за разсрочване на кредити

Три механизма за разсрочване на кредити

Горанов: Кредитна ваканция няма, ваканция има само за учениците

Премиерът Борисов поиска още две седмици да не се шуми по въпроса, като подчерта, че това е искане на самите европейски партньори. Всички ни слушат какво говорим в момента тук, заяви премиерът и пресече въпросите на журналистите.