Ще кандидатстваме в еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети. Това заяви премиерът Бойко Борисов след посещение на шивашки цех, произвел предпазни маски в Хасково.

Имаме да изпълним само едно условие, ще го направим незабавно и ще кандидатстваме отново за еврозоната. Тази криза ни показа, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Не трябваше да се огъвам за чакалнята на еврозоната. Виждате колко пари отпускат. България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, са мотивите на Бойко Борисов

"Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване на държавите от Чакалнята и Еврозоната. "Тази криза ни показа, че държавите, които не са в Чакалнята и Еврозоната, ще теглят дългове и то с огромни лихви", допълни премиерът.

Еврозоната ще ни донесе само ползи, убедени от СДС

Еврозоната ще ни донесе само ползи, убедени от СДС

Това ще бъдe събитие, съизмеримо с приемането ни в НАТО и ЕС, смятат от партията

Припомняме, през февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще кандидатства за еврозоната само при абсолютен консенсус на политическите сили у нас.

Тогава идеята през април да внесем документи срещаше и критики, и бе прието мнението да не се бърза. Според проф. Стив Ханке има реална опасност страната ни да последва Гърция, ако приеме еврото.

Два месеца по-късно премиерът на България  Бойко Борисов промени мнението си и заяви, че няма да изчакваме, а ще кандидатстваме. 

Рискове с чакалнята и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

Рискове с чакалнята и еврото има, икономиката трябва да е конкурентоспособна

За Петър Чобанов, всяка турбуленция в икономика и еврозона може да се отрази на цени и кредити

Премиерът обяви, че ще се отпускат и пари за самотните майки.

"За това обикаляме и преструктурираме. За да могат хората да си хранят децата. С финансовия министър (Владислав Горанов), социалния Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев ще обсъдим по какъв начин самотни майки да получат средства, за да си издържат децата", обяви премиерът.

По думите му "зеленият коридор" за тировете действа безпроблемно.

Борисов отказа да коментира въпроси на журналисти относно отношенията му с президента Радев и съвместната им работа. Въпреки това обвини Радев, че е излъгал в интервю относно наложеното вето на две точки от закона за извънредното положение.

Припомняме, на 8 април президентът подписа указите за промени в Закона за извънредното положение.

"Президентът никога не ми е предоставял идея за мерки срещу коронавируса. Да кажеш, че България е неподготвена за кризата, е вероломно нападение, не е протегната ръка", отсече премиерът.

На днешното извънредно онлайн заседание на Министерския съвет е взето решение за доставка на защитни облекла от Южна Корея. Премиерът е възложил да се възстанови дейността на Института по микробиология, тъй като няколко пъти са били поръчвани PCR-тестове, но налични такива няма.

Институт по микробиология е закрит преди 20 г. "Днес събирах доцент Маринов, Кантарджиев, Мутафчийски, за да възстановим Института и да имаме готовност ние да си правим в последствие тестовете", каза още премиерът.

В Хасково правителствената делегация разгледа процеса на производство на предпазни маски от българска фирма, чиито продукти са утвърдени от Европейския съюз.

От Министерския съвет написаха името на фирмата - "Венера стил", която от 24 години шие дамски трикотаж, а от месец се е пренасочила към ушиване на защитни маски. Собственикът на фирмата благодари на премиера за контактите, които е направил с германския канцлер Ангела Меркел.