"Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел.

По време на разговора двамата обсъдиха напредъка на страната ни за влизането в чакалнята /ERM II/ на еврозоната.

Премиерът Борисов отбеляза трайния растеж на БВП на България години наред, финансовата стабилност и дисциплина, които се оценяват високо от Европейската комисия и от вицепрезидента й.

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Не влизаме в чакалнята на Еврозоната без консенсус, категоричен Борисов

Нямало държава с евро, която да е станала по-зле

"Времето, за което говорим, е юли месец, не април. Дотогава българските банки трябва да наблюдават много внимателно капиталовата си състоятелност, за да няма допълнителни пречки", допълни министър-председателят.

"Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хора", подчерта още Бойко Борисов.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Валдис Домбровскис.

ДБ искат обяснение от Борисов за "абсолютния консенсус" за еврото

ДБ искат обяснение от Борисов за "абсолютния консенсус" за еврото

С безотговорното си изказване премиерът само засилвал паниката

Припомняме, че вчера СДС призова Борисов и ГЕРБ да поемат своята историческа отговорност за еврозоната. 

Сините напомнят и че "абсолютен консунсус" е нямало и през 90-те години за присъединяването ни към НАТО и ЕС, но "СДС, като управляваща тогава партия, пое своята историческа отговорност и благодарение на това, сега България е част от обединена Европа, а не от Евразийския проект."

От "Демократична България" пък поискаха обяснение от Борисов за "абсолютния консенсус" за еврото. 

От ДБГ също попитаха премиера защо си е променил настроението за еврозоната. 

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Влизаме в чакалнята за еврозоната до средата на 2020 г.

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка