Умоляваме, не разпореждаме. Ако изпуснем кривата, пикът ще е седмица след Великден. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна с молба към българския народ да не се запътва към църквите на великденските празници.

"Много важно е каква ще е дисциплината. Само нашата самодисциплина ще ни спаси. Сега е моментът да покажем какви сме."

Борисов не си играе на жмичка с народа

Борисов не си играе на жмичка с народа

Има ли лекарство, мерките падат, но засега се мисли за режим за паркове и градинки

Самият Бойко Борисов тази година няма да отиде на църквата, за първи път от много години, всъщност откакто се помни, както той самия се изрази. Няма да отиде на църква, за да не увеличава струпването на народ там и за да не излага на опасност включително и своята охрана.

Църквите и манастирите няма да бъдат затваряни, за да може истински църковните хора да отидат и да присъстват на Светата литургия. Но Бойко Борисов настоя тези българи, които ходят по традиция и заради традицията, тази година да си останат по домовете. Премиерът обясни решението с това, че е убеден от владиците, че има хора, за които отиването в църквата е по-важно от това дали ще бъдат сложени на респиратор, ако се наложи: "Да не убива духа на тези хора... Църквите ще светят, камбаните ще бият, защото вярата ни крепи."

Премиерът Борисов заяви, че всички владици са поели ангажимент за стриктно спазване на мерките за дистанция и дезинфекция. Допълнително МВР ще бъдат инструктирани да помагат на свещениците по места, но с внимание и такт.

Аз, тъй като не съм църковен човек, мога да си позволя да призова българите да не отиват в църквите и манастирите, заяви Борисов, но призна, че не може, няма сили и сърце - да изпрати полицаите да затворят вратите на църквата и да изгонят поповете.

Колкото по-дисциплинирани ставаме, толкова повече ще разхлабваме мерките.

Затова и Борисов призовава не към "стаден имунитет, а към обществената дисциплина". Премиерът призна и че готов да понесе едни евентуални последствия от това решение. "Да видим - Господ пък накрая ще ни осъди."

Премиерът също таза заяви, че има готовност църквата да бъде компенсирана финансово, заради това, че не са продали достатъчно свещи по празниците например, макар и изрично да подчерта, че днес този въпрос изобщо не е обсъждан.

"Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците."

Бойко Борисов не позволи на журналисти да го провокират към коментар на думите на шефа на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, който заяви, че не е време за празници, посочвайки, че не трябва да му закичват тези думи като брошка". Целият щаб работел денонощно и се намира под огромно напрежение, но запазвал самообладание пред всякакви въпроси. Нищо от това, което правили не било приятно, включително и налагането на ограничения, обясни Борисов.

Самообладание Борисов обаче не успя да запази на въпрос отново за бързите тестове. Той се ядоса на повдигането за пореден път на темата и обясни, че в момента по целия свят има недостиг на тестове, дори и ЕК не може да достави поръчката си. В момента намираме по 1000 - 2000 от различни места, а и самата доставка била изключително затруднена заради спрения трафик в световен мащаб. Като циганета се молим, и президенти, и премиери, заяви Борисов визирайки и други лидери.

Той коментира и че не е дошъл моментът да се прави скрининг на преболедувалата част от популацията. Това се видяло и от скрининговите тестове на полицаите, които бяха извършени в последната седмица. Борисов се бил изключително притеснил в тази връзка, тъй като резултатите показвали, че дори не сме започнали епидемията.

Борисов не си играе на жмичка с народа

Борисов не си играе на жмичка с народа

Има ли лекарство, мерките падат, но засега се мисли за режим за паркове и градинки