След протест на граждани Столичната община реши да закрие Кризисния център за бездомни хора в квартал "Захарна фабрика", съобщи БНР.

Центърът, който се намира в блок 51, ще спре работа още тази година, а филиалът към него - в блок 48, ще бъде закрит до две години.

Това стана ясно след среща на Инициативния комитет на протестиращите с представители на Столичната община.

Минка Йовчева от дирекция "Социални дейности" обясни, че услугата ще продължи да съществува, но не на територията на "Захарна фабрика" и далеч от обществото, което има своите виждания за този вид социална услуга.

Припомняме, че днес недоволните се събраха на трети пореден протест пред сградата на Столичната община. Първоначално тяхната идея е била да бъде организиран палатков лагер, но за обособяването на такъв не са получили разрешение.

Трети пореден протест на жителите на "Захарна фабрика" срещу кризисния център за бездомни

Трети пореден протест на жителите на "Захарна фабрика" срещу кризисния център за бездомни

Не искат хора от Виетнамските общежития в квартала си, били опасни

Христина Янкулова от Инициативния комитет - "Захарна фабрика" заявява, че никой не е отишъл да чуе проблемите им и да се опита да им помогне.

Протестиращите припомнят, че през декември миналата година от Столичната община са обещали кризисният център да бъде преместен.

Планирано е и автошествие днес в 16.30 часа, което ще тръгне от Общината в "Илинден" и ще спре пред сградата на Столичната община.

От Инициативния комитет предлагат центърът да работи като такъв, но да приютява хора, които имат по-голяма нужда и оценяват самата помощ - като жени, жертви на насилие, като старчески дом, като дом за рехабилитация. Другото им искане е да се бутне гетото.

След протестите на хората от "Захарна фабрика" от Столичната община се отказаха от идеята в квартала да бъдат настанени семейства от виетнамските общежития в "Красна поляна".