Новата наредба за обществения ред в столицата започва да действа от утре, съобщи БНТ.

Тя регламентира ограничаването на шума в жилищни сгради, публични пространства и от строително-монтажни дейности. Според нея, гражданите, които вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 сутринта ще бъдат глобявани. Същото важи и за нарушения от 14:00 до 16:00 часа.

"Наредба шум е опазването на тишината и спокойствието на гражданите. Именно затова ние сме се опитали в рамките на съответните забрани и ограничения да направим града по-спокоен и здравословен." С тези думи председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев коментира новата наредба.

Какво са шум, звук и хармония в Столичния общински съвет

Какво са шум, звук и хармония в Столичния общински съвет

Районните кметове ще определят местата за уличните музиканти

Той посочи, че старата наредба е била приета през 1992, като са правени опити тя да се актуализира, но идеологията ѝ била много стара и нямало как да отговори на обществените очаквания.

Илиев подчерта, че в столичния общински съвет са получени над 150 страници предложения от граждани с най-различни идеи какво да се забрани и регулира.

Той сподели, че най-масовите жалби от шума са през летния сезон, тъй като тогава имало струпвания на хора и правели масови ремонти.