Днес започва поклонническият поход по пътя на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, по време на който участниците ще изминат близо 600 километра до Рилския манастир. Така ще бъдат отбелязани 551 г. от пренасянето на мощите на небесния покровител на българския народ.

В Харманли днес ще бъде посрещната частица от мощите на светеца и ще бъде отслужена литургия.

Вчера Старозагорският митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний посрещнаха на площада пред катдералния храм "Св. Николай" в Стара Загора частицата от мощите на св. Йоан Рилски, заедно с десетки миряни.

Събитието беше почетено от областния управител Гергана Микова, заместник-кмета Иванка Сотирова, командира на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Стоян Шопов.

Снимка 486064

Източник: БГНЕС

Мощите бяха донесени в икона на светеца, поставена в дървена кутия, лично от игумена на Бачковската света обител Величкия епископ Сионий. В храма беше отслужена празнична вечерня, по време на която вярващите се поклониха пред светините.

Днес мощите ще отпътуват за храма "Св. Йоан Рилски" в гр. Харманли, където в 09:30 часа започва св. Божествена Златоустова литургия.

Духовниците призовават православните християни, които ще вземат молитвено участие в храма, да поддържат лична хигиена, да използват предпазни маски, да спазват дистанция и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

Снимка 486065

Източник: БГНЕС

Поклонническият поход в почит към св. Йоан Рилски тръгва днес по обяд, след света литургия в катедралния храм на Велико Търново "Рождество Богородично". След един месец поклонниците ще стигнат до Рилския манастир, изминавайки пътя, по който са били пренесени мощите на Св. Йоан Рилски.

Основните места, през които ще премине походът, са Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила и метоха Орлица, след което ще стигне до Рилския манастир.