От събота, 6 юли, започва вторият етап от Поклонническия пешеходен поход "Светият Път".

Поклоници от цяла България и извън пределите на страната ни пристигат, за да се включват в различни части от пътя. Те вървят пеша, подобно на световноизвестния път Ел Камино. За първи път походът ще премине по маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, съобщиха организаторите.

Тазгодишният поход се провежда от 30 юни до 31 юли 2019 г. Целта на похода се организира за отбелязване по достоен начин 550 годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година. Това е станало от монашеска процесия, определена от събора на Рилския манастир, водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и пресвитер Йоан от Белчин.

Тогава след получаване чудодейните мощи на Св. Йоан Рилски в Търново участниците изминали пътя от старата българска столица през град Никопол, манастира "Св. Георги" при гр. Плевен, Садовския манастир при село Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовския манастир, Тържишкия манастир, манастира "Св. Йоан Пусти" при гр. Враца, Черепишкия манастир, Курилския манастир "Св. Йоан Рилски" при гр. Нови Искър, ротондата "Св. Георги" в София, Кладнишкия манастир.

Преди 550 г. монасите са посрещнати при днешните градове Дупница и Рила. Те достигат метоха "Орлица" и Рилската света обител. От тогава денят на връщане мощите на Рилския чудотворец се превръща в един от празничните дни в православния ни календар.

Целта на тазгодишния поход, който е организиран след повече от три-годишни проучвания, е през месец юли поклонниците за пръв път след 550 години да преминат точно по пътя на връщане мощите на св. Йоан Рилски

Програмата на похода е публикувана на сайта на организаторите. От 1 юли те тръгнаха от Велико Търново и за седмица целта им е Никопол. В неделя, 7 юли, те продължават от Никопол и минавайки през Плевен ще стигнат до Луковит. 

Поклонници тръгват от Търново за Рилския манастир в почит към св. Иван Рилски

Поклонници тръгват от Търново за Рилския манастир в почит към св. Иван Рилски

Преходът ще продължи 17 дни

Тази година се навършват 10 години от началото на поклонническия поход.

Другият ръкав на похода тръгва от София. Тези поклонниците ще тръгнат от 1 август и се очаква на 6 август да са в Рилския манастир.