Около 100 души се очаква да се включат в традиционния Поклоннически поход „Рилският чудотворец", който тръгва от София до Рилския манастир.

От столичната църква „Света София", където беше отслужена тържествена литургия, литийното шествие с кръста, иконата и хоругвата на Свети Йоан Рилски ще продължи до Ротондата „Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на Светията.

В църквата „Света София" се събраха първите 30-ина души, които тръгват тази сутрин, а останалите ще се присъединяват в различни точки от маршрута.

Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски", разказа, че целта на пътуването е достигането до върха на българската святост Свети Йоан Рилски и през тези 5-6 дни вярващите ще вървят с молитви на уста и възхваляване на Бога.

По думите на Павлов Свети Йоан Рилски е най-големият покровител на българите, а Рилският манастир е духовното сърце на България. Там се намират и мощите на светеца и това прави мястото толкова важно и свещено за всички българи.

Вярващите ще изминат маршрута с песнопения, разговори за Бог и за българския светец.

Павлов обясни, че в традиционното шествие може да се включи всеки, който пожелае. „Няма предварително изготвени записвания, не са правени агитации," поясни той.

По думите му всеки свободно трябва да тръгне и да извърви този път, защото той се върви не толкова с усилие, колкото с вяра, любов и споделяне.

Според него за едно продължително пътуване е много важно то да бъде споделено.

На въпрос на news.bg дали са осигурени медицински лица по време на литийното шествие, той подчерта, че сред самите участници в него има такива. Освен това са проведени разговори с Планинската спасителна служба, откъдето са получили уверението им, че в случай на нужда ще им бъде оказана необходимата помощ.

Павлов каза още, че пътят не е толкова труден и припомни, че миналата година са пристигнали един ден по-рано от планираното.

Тази година обаче ще вървят по бавно, за да отделят повече време за молитви и почивка.