Министерството на младежта и спорта стартира предварителни консултации за разработване на нов проектозакон за доброволчеството в България. Този законопроект е част от приоритетите в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. - декември 2024 г. и е включен в Законодателната програма на Министерския съвет за август - декември 2023 г.

Значението на доброволчеството е официално признато на европейско ниво още през 1997 г. и е подкрепяно чрез различни документи и инициативи. Бъдещият закон има за цел да установи ясни ангажименти за насърчаване и развитие на доброволчеството в страната и да признае приноса му за обществото.

Процесът на разработване на законопроекта включва няколко етапа, и гражданите, организациите и всеки заинтересован имат възможност да се включат в консултациите. През септември 2023 г., активен е онлайн въпросник, чрез който се изследват мненията по основните аспекти на законопроекта.

На 17 септември 2023 г., в рамките на събитието "Демократична мозайка: сцена на гражданското общество," организирано от Национален младежки форум и Форум Гражданско участие, ще се проведе дискусия за начините и мерките, чрез които държавата може да насърчи доброволчеството в страната.

Близо 50% от младежите от уязвими училищни общности у нас са правили дарение

Близо 50% от младежите от уязвими училищни общности у нас са правили дарение

Над 90% проявяват силна привързаност към своите семейства