Започват масови проверки на магазините в цялата страна, предупреждават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Поводът е Световният ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март.

Кампанията започва от днес и ще продължи до края на седмицата. Инициативата, която се провежда всяка година, цели да гарантира безопасността на потребителите.

Инспекторите на агенцията ще следят приоритетно за безопасното разпространение в търговската мрежа на промоционални продукти и продукти в ниския ценови диапазон.

Основните продукти, които попадат в тазгодишната кампания, са електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, продукти по отношение на енергийна ефективност, газови уреди и други. В случай че се установят несъответствия на проверените продукти, ДАМТН ще предприеме законосъобразни действия.

По време на миналогодишната кампания инспекторите на агенцията са извършили проверки на 249 различни продукта, като за 63 от тях е било установено, че не отговарят на изискванията.

Сред най-честите нарушения са били: липса на СЕ маркировка; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което позволява да се проследи произхода на продукта.