Започват проверки за качеството на топлия обяд по оперативната програма за храни, предупредиха от Социалното министерство. Инспектори ще проверят как се подготвя храната и дали менютата са балансирани. Обект на инспекция са проектите по Операция 3.1 "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19".
Инспекторите ще се срещат с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. Ако има жалби, ще се проверят фактите, описани в тях и може да се включат и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните.
Осигуряването на топъл обяд става по 216 проекта за почти 60 000 души. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.
В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.