Започват проверки за качеството на топлия обяд по оперативната програма за храни, предупредиха от Социалното министерство. Инспектори ще проверят как се подготвя храната и дали менютата са балансирани. Обект на инспекция са проектите по Операция 3.1 "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19".

Инспекторите ще се срещат с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. Ако има жалби, ще се проверят фактите, описани в тях и може да се включат и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните.

Препоръчват услугата "топъл обяд" да се разнася по домовете заради коронавируса

Препоръчват услугата "топъл обяд" да се разнася по домовете заради коронавируса

Тя се предлага за около 20 000 души в страната

Осигуряването на топъл обяд става по 216 проекта за почти 60 000 души. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.

В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.