Новият буферен паркинг на метростанция "Стадион Васил Левски" работи за автомобили, съобщиха от ЦГМ.

Той се стопанисва от Център за градска мобилност.

Паркингът разполага със 193 паркоместа, разположени на три нива. На 1 ниво има и 4 зарядни станции за електромобили и зала за автомобили с газови уредби.

Гражданите ще могат да се възползват от преференциалните условия на услугата "Паркирай и пътувай", чиято цел е облекчаване на трафика в централната градска част, като оставят автомобилите си на паркинга. По този начин се стимулира използването на метрото и се спомага за редуцирането на вредните емисии във въздуха на столицата.

Услугите, предлагани за паркиране във всички буферни паркинги на ЦГМ са атрактивен бонус към редовните клиенти с предплатени карти, които паркират безплатно в рамките на работното време на метрото. Извън услугата "Паркирай и пътувай", за оставен на паркинга автомобил се заплаща 1 лев за час.

Предстои ЦГМ да изгради и други паркинги. Ще се изгражда наземен паркинг в район "Надежда" на площ 4315 кв.м в ж.к. Надежда 1, ул.Хан Кубрат, /151 паркоместа/. За него вече е изготвен проект и документация. Подземен паркинг ще има в "Централна гара"- район Възраждане на площ 3870 кв.м.- 76 бр. паркоместа- в процес на изготвяне е документацията за обявяване на обществена поръчка.

А подземен паркинг ще се изгражда на "бул.Сливница"- район "Люлин" с площ 9685 кв.м. за 262 паркоместа. Предстои възлагане изработване на идеен проект, за завършване на паркинга.

От 2018 година ЦГМ стопанисва и поддържа 4 буферни паркинга по решение на Столичния общински съвет. Към настоящия момент буферните паркинги са на метростанция "Джеймс Баучер" с 577 паркоместа, два на метростанция "Бели Дунав" с общо 467 места и на метростанция "Цариградско шосе" с 1253 места.

Средната запълняемост на паркингите е 75%, повечето от клиентите ползват услугата "Паркирай и пътувай". Най-голяма е запълняемостта на паркинг "Бели Дунав- в някои часове на деня достига 100%. Паркинг "Джеймс Баучър"- запълняемост- 80% и най-малка е запълняемастта на "Цариградско шосе"- 50%.