Българите в чужбина не могат да преиздадат сертификатите си заради неправилно функциониране на сайта his.bg. За това разказа журналистът Миглена Ангелова, цитирана от Нова телевизия.

Ангелова заминава за Германия в средата на декември с всички необходими документи. Малко след пристигането си поема към Франция, а при опит да обнови сертификата си, се сблъсква с проблем. Тогава започва да търси варианти как да извади новия документ.

"Намерих приложения, телефони, опитвах се да се свържа с контактния център за ковид. Там отговарят, че всички оператори са заети. Звъняла съм денонощно", разказа Ангелова.

Депутатите отложиха темата за зеления сертификат за НС

Депутатите отложиха темата за зеления сертификат за НС

Темата ще мине първо през комисии и след това в зала

По думите й това не е изолиран случай. Един от познатите й се свързва с ковид центъра и му казват, че достъпът на IP адреси зад граница е ограничен заради възможни хакерски атаки. "Не можем да ползваме правата си на ваксинирани хора. Не мога да отида да си изпия кафето, а това ме докарва до бяс", обясни емоционално тя.

В позиция от Информационно обслужване потвърдиха, че са ограничили достъпа заради злонамерен трафик. Извършват се действия за премахване на ограниченията. "Твоят ден" отправи запитване по въпроса към министъра на електронното управление, но от ведомството отказаха да вземат отношение.