Две от двойките царски орли, които се охраняват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), вече имат малки. Първите за сезона орлета са се излюпили в Сакар и в Западна Странджа.

„Успяхме да наблюдаваме по две малки във всяко от двете гнезда, но е възможно някоя от двойките да има и трето, което не сме успели да видим, тъй като за да не безпокоим птиците, ги наблюдаваме отдалече", коментира Димитър Демерджиев, отговорник по опазването на царския орел в проекта LIFE+ за опазването на царския орел и ловния сокол.

В рамките на проекта, който се осъществява от БДЗП с финансовата подкрепа на Европейския съюз, се охраняват най-застрашените гнезда на царския орел.

Останалите двойки в момента мътят малките си. Две от двойките, които пострадаха от човешко безпокойство по време на горскостопански дейности, бяха принудени да сменят гнездата си.
За радост те успяха да намерят нова ловна територия и да построят нови гнезда и надеждата на експертите от БДЗП е, че също ще успеят да отгледат малки този сезон.

В началото на юли седем от малките орлета, които се излюпват сега, ще се сдобият със сателитни предаватели, които позволяват на учените да следят тяхното движение и да отчитат и анализират опасностите, пред които птиците са изправени.

През миналото лято експертите на БДЗП поставиха сателитни предаватели на други 7 млади царски орли, два от които се завърнаха в България, след като прекараха зимата в Турция и Сирия.

Царският орел е световно застрашен вид и една от най-редките и величествени птици в България. У нас са останали около 20 двойки, повечето от които се намират в Сакар и Западна Странджа. Царският орел е изключително рядък не само в България, но в цяла Европа.