Ако хората са информирани къде отиват парите им от винетните такси, няма да има такава реакция. Още повече, ако се предупредени за тяхното увеличение преди, а не след като това вече е факт.

Това коментира на брифинг в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова по повод задочния си спор с регионалния министър Лиляна Павлова.

Манолова подчерта, че след среща с протестиращи хора в Добрич се е уверила, че не цената на пътните стикери ги разгневява, а неяснотата какво се случва с парите, събрани от тях.

"Казаха ми го в прав текст - на нас не ни е проблем увеличението, ние можем да си го позволим, но искаме да знаем, защо пътищата в нашата област не са пипани от десетилетия. Питаме, защо таксите от винетките отиват за попълване на дупки в държавния бюджет, а не на тези по пътищата“, заяви тя.

Според Манолова на тези въпроси трябва да отговори регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура". Тя бе категорична, че хората във всяка област трябва да знаят какви пътища предстоят да бъдат рехабилитирани и ремонтирани през тази или следващата година.

"Моето писмо, с предложение за въвеждане на еднодневни винетни стикери е адресирано до Министерския съвет, защото това е органът, който приема наредбата за винетните такси и респективно промените в нея. А не министърът на регионалното развитие и благоустройството”, обясни още Манолова.

За нея е необясним аргументът, че  еднодневните винетки били неизгодни като техническо изпълнение, защото таксите за почасово паркиране в "синя" и "зелена" зона в София също се заплащат със стикери или есемеси.

Как плащането с един или два лева в столицата е изгодно по тази система, а за винетките е икономически неизгодно, пита омбудсманът.

Припомняме, министър Павлова опонира преди дни на Манолова, като заяви, че "разходите за отпечатване на еднодневни винетки ще са по-високи от приходите" и "че няма такава европейска практика".

Манолова определи за „доста смело изказване” твърдението, че 8-те лева месечно не са проблем за бюджета на никой български гражданин, подчертавайки, че в същност няма разсрочено плащане.

На практика, ние плащаме веднъж 100 лева, а не всеки месец по 8 лева.  Ако имаше такава възможност, сигурно и реакциите щяха да са други", посочи омбудсманът.

Тя посъветва министрите да не говорят за бюджета на други хора и да не дават оценка за това, кое е по джоба на един средностатистически българин и кое не е. „Защото тези хора ни плащат заплатите, и моята - на омбудсман, и тази на министрите. А не ние техните", заключи Манолова.