Образователната еко инициатива Зелена олимпиада се провежда за пореден път с подкрепата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

Целта на инициативата е децата да научат повече за природата и нейното опазване - това е целта на Зелената олимпиада. Деца и младежи се състезават онлайн със знанията си, а за победителите са предсвидени атрактивни награди. Инициативата се организира от 2011 г. от "Академика БГ" и ежегодно се подкрепя от екоминистерството.

За изданието на Зелена олимпиада тази година е подготвена богата гама от въпроси, свързани с растения, животни, изчезващи видове и български природни и национални паркове, съобщиха от МОСВ. След регистрация в онлайн платформата zelenaolimpiada.com всеки участник получава въпроси от затворен тип, като последният е отворен - необходимо е да се напише кратко есе. По него ще се определят крайните победители. Наградите са три таблета - по един за победителя от начален, среден и горен курс.

3000 ученици вече се включиха в Зелената олимпиада

3000 ученици вече се включиха в Зелената олимпиада

Част от националната образователно-информационна кампания „Яко е да си еко“

Платформата е активна за регистрация и решаване на тест до 10 декември 2023 г. Победителите ще бъдат обявени на 14 декември 2023 г. на сайта на олимпиадата.

От МОСВ посочват, че "Зелена олимпиада" под патронажа на министъра на околната среда и водите се е утвърдила като най-масовата онлайн образователна инициатива, която стимулира децата и младежите да затвърждават знанията си за природата и нейното опазване и допринася за формирането на екологична култура, а състезателният й характер ги стимулира да търсят информация за това. От екоминистерството отбелязват още, че онлайн форматът дава възможност за участие на деца и младежи от всички населени места в страната.