Настояваме правителството да преустанови и забрани с изрично решение дейностите на територията на България за проучване и добив на шистов газ поради несъвместимостта им с целите за развитие на нисковъглеродна енергетика и реалната заплаха, която представляват подобни дейности за здравето на населението, водните ресурси, почвата и околната среда като цяло."

Това се казва в официална позиция на партия „Зелените", разпространена до медиите.

Посочва се, че  не е извършена екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, както и че не е проведено „задължителното за такива проекти обществено обсъждане".

Поради това на 5 юли „Зелените" са внесли жалба във Върховния административен съд с искане за обявяване за нищожно решението на Министерския съвет от 16 юни, с което се дава разрешение за проучване в „Блок 1 Нови пазар", намиращ се на територията на областите Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

„Зелените" определят като мит тезата, че добивът на шистов газ е необходим за енергийната независимост на страната.

„Енергийната независимост на България не може да се основава на мръсна енергетика от изкопаеми горива. Бъдещето на България е в енергийната ефективност и развитието широка мрежа от малки инсталации ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), водещо ни до реална независимост от големите енергийни монополи, без значение от тяхната националност" - се казва още текста.

Подчертава се, че добивът на шистов газ води до „нарушения във всички компоненти на околната среда - вода, почви, въздух, биоразнообразие" и „може да унищожи цели райони като житницата на България - Добруджа".

„Зелените" изтъкват, че много градове в САЩ се отказват или вече са забранили добива на шистов газ, Франция е забранила добива на шистов газ чрез метода "хидравлично разбиване", а Англия временно е спряла  работата по този метод, „след като той причини слаби земетресения в районите на сондажите".