Българите отново ще покажем солидарност към проблемите на другите. За утре в съседна Румъния е плануван голям протест срещу добива и проучването на шистов газ.
За да покажат солидарността си, наши неправителствени организации и граждански групи организират протест срещу опитите да бъде свалена Забраната за проучване и добив на шистов газ в България. Демонстрацията ще е насочена и срещу ГМО, цианидите и обезлесяването.

"СКАНДАЛНО! Новата министърка на оХолната среда подкрепя сондажите за шистов газ! 05.06 е Международният ден на околната среда! Румъния излиза на протест срещу добива на шистов газ, цианидите, ГМО, обезлесяването! НИЕ СЪЩО!", зоват родните природозащитници от Фейсбук.

Утре хора се събират и на българо-румънската граница, за да изразят недоволството от факта, че Румъния не е включила и българската страна при издаването на разрешение за добива на шистов газ в близост до българската граница.

Според съпредседателя на „Зелените" Борислав Сандов, страната ни може да спаси своята земя и вода чрез международните конвенции.
"Ще продължаваме да разясняваме нашата позиция на правителството, защото имаме лостове, с които можем да действаме на румънската страна - международни конвенции, въз основа на които България може да спре намеренията на Румъния за добив в пограничната зона", заяви Борислав Събев.

Той не скри притесненията си от изказванията по темата на екоминистъра Искра Михайлова, според която мораториумът за добив на шистов газ е временна мярка и не решава проблема.

Събев отбеляза по време на пресконференция на БТА, че новото правителство е дошло на васт със заявката, че ще се води диалог с всички страни по даден проблем.
"Нещата обаче започват да се разглеждат едностранчиво. Дълбоко сме възмутени от изказването на екоминистъра, която ни съобщи, че едва ли не ние нарушаваме европейското законодателство и сега отново ще се преразглежда мораториума и отново ще тъпчем на едно място", възмути се още Събев.

По думите му, държавата се опитва да прави сметки без кръчмар. Той припомни и че неслучайно 155 хиляди българи са се включили в подписката за забрана на тези проучвания.
Утре след протеста ще бъде разпространено писмо с насоките, които предлагат на правителството и новия външен министър относно трансграничните проучване.