Зелената партия изразява своето възмущение от решението на Върховния административен съд за обявяване за нищожна заповедта на министъра на околната среда, с която е обявен народен парк "Странджа" на  площ от 116136, 2 ха.

Тази позиция е защитена в изпратено от партията писмо до медиите.

Вече няколко години в природен парк "Странджа" продължава незаконното строителство, допълват от партията.

Обявяването на заповедта за нищожна дава възможност за застрояване  на най-големия  природен парк на България, който е предложен да бъде включен в  мрежата НАТУРА 2000.

Зелената партия ще информира своите колеги от Европейската зелена партия за ликвидирането на  ценна защитена територия  в България, която следва да бъде част от европейската мрежа НАТУРА 2000 .

Зелената  партия ще настоява пред Европейската комисия да бъдат приложени санкции срещу тези, които унищожават националното богатство на България.

България е една от страните в Европа с най-голямо биологично разнообразие, което е национално и европейско богатство, но незаконното строителство в защитените територии ще го унищожи, се казва още в съобщението

Припомняме, още същия ден, когато стана ясно решението на ВАС, еколози от София блокираха движението в центъра на града в знак на протест за отменянето на статута на парка.