Парадоксът е, че през 50-те години процентът на жените, които се занимават с компютри, е много по-висок от съотношението сега. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията, посветена на жените, времето и технологиите.

Колкото повече се развиват ИТ технологиите, колко това ни променя като хора и променя и нашето мислене, пита Йотова.

Тя цитира данни от доклади, които сочат, че 23% са заеманите постове от жени в Епъл, 19% е Гугъл и 17% във Фейсбук. Дори Амазон призна, че години наред при публикуване на програмите си за нови кадри във формулярите и критериите софтуерът автоматично е изхвърлял, когато засича думата "жена".

Само 22% от професионалистите в областта на изкуствения интелект са жени, подчерта Йотова. Причината за отлива по думите ѝ са различни. Оказва се, че не се прави достатъчно младите жени да се занимават с ИТ сектора. Това според Йотова е важно, защото на жените им липсвало самочувствие и увереност, че могат да се справят.

В рамките на дискусията социологът Първан Симеонов представи изследване на "Галъп Интернешънъл", насочено към дейностите на мъжете и жените.

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

Захариева иска жена президент

Мъжете са тези, които следят повече новини, показват данните. Жените са водещи при организацията на съвместно прекарване на времето при двойките. С организацията на излизането от дома се заемат жените, акцентира Симеонов, а те внасят новостите преди всичко заради новите технологии.

Според проучването жените прекарват повече време в социалните медии. От електроуреди и смартфони разбират повече мъжете, тоест старите технологии остават запазени за силния пол. Симеонов посочи, че ако мъжете отговарят за хардуера, жените отговарят за софтуера. Афинитетът на цените към новите технологии засилва тяхното развитие и ги овластява, тълкува социологът.

Основна тенденция, която Симеонов отчита е, че жената от играчка се е превърнала в играч. Той се пошегува и с пернишката фраза, че пред винкела всички са равни. По същия начин според него пред компютъра всички са равни.

Неравенството при заплащане на труда обаче се запазва. Старите роли на жената също не са се променили. Жената продължава да отговаря за дома, но и за внасяне на новостите, посочи Първан Симеонов.

Все по-млади жени дискриминирани на пазара на труда

Все по-млади жени дискриминирани на пазара на труда

Дискриминацията започва от около 40-годишна възраст

Все още се спори колко работни места ще бъдат иззети от изкуствения интелект и как ще изглежда след 20 години изречението "Довиждане, аз отивам на работа", каза вицепрезидентът. Несъмнено е обаче, че най-много от отнетите работни места ще са за сметка на женския пол.

Домашният уют е свързан с природата на жената, акцентира Йотова и според нея всяка жена се стреми към порядък. Лишаването от малките идеи обаче лишава и от големите идеи, смята тя. А това създава отпечатък както върху политиката и управлението, така и върху обществените отношения.

Вакуумът и гладът за информация все повече се запълват по електронен път, допълни Йотова. Според нея скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде изкуственият интелект, а да се върнат позициите на емоционалната интелигентност.

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Очакванията са да отнеме 202 г.