Жените вече много по-рано биват засегнати от възрастовата дискриминация на пазара на труда. Това твърди Българският център за джендър изследвания.

Дискриминацията започва на около 40-45-годишна възраст, като се съчетава и с други стереотипи - например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа.

Управителката на центъра Геновева Тишева, цитирана от БТА, коментира, че дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата, но и живота на жените невъзможни.

Според нея, за да се обезсмисли реформата в пенсионната система, тя трябва се съчетае с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени.

Тишева е на мнение, че разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете. Въпросната разлика имала структурен характер. Тя зависи от стереотипи по пол, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

Пенсионната реформа ще „фрустрира" българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж, прогнозират още от центъра.

Геновева Тишева отбеляза, че поставянето на високите изисквания ще доведе до много сътресения в живота на жените. Ситуацията се усложнява и заради допълнителните грижи за децата и близките, както и прекъсванията на кариерата на жените.