Жените в ЕС са с 5% повече от мъжете. Това показват данни за живота, съзряването и остаряването от новата дигитална публикация "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", изготвена от Евростат и националните статистически институти на държавите членки в ЕС. В статистиката попадат и данни от други европейски държави.

По-големият брой на жени в ЕС се дължи на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност на жените като цяло. Тези тенденции са се запазили и през изминалата 2016 година. В ЕС на 100 мъже се падат 105 жени.

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

Мащабният проект показва различията между мъжете и жените в държавите членки на ЕС

Почти във всички държани членки на ЕС жените са повече от мъжете. Най-голяма е разликата в Латвия, където представители на нежния пол водят с 17.7% пред мъжете. Подобна е ситуацията и в Литва - жените са с 17.2% повече от мъжете.

Снимка 319376

Източник: НСИ

На следващите места в тази класация се нареждат съответно Естония, където жените са с 13.4% повече от мъжете, Португалия (11%), Унгария (9.7%), Хърватия (7.2%), Полша (6.6%) и Гърция и Франция съответно с по 6.4%.

В България жените са с 5.8% повече от мъжете. По този показател страната ни е на 11 позиция между страните членки на ЕС.

Едва в 5 страни в ЕС броят на мъжете превъзхожда броя на жените. Първенец в статистиката е Норвегия, където броят на мъжете е с 1.4% повече от броя на жените. В Исландия мъжете са с 1.2% повече от жените, а в Люксембург - 0.7% повече от жените. В Малта и Швеция мъжете са съответно с 0.3 и 0.2% повече от представителите на нежния пол.

Средните стойности в ЕС по този показател посочват, че във всички държави членки на Общността броят на жените е с 4.6% повече от броя на мъжете.

Жените предпочитат социалните мрежи, мъжете обичат новинарски сайтове

Жените предпочитат социалните мрежи, мъжете обичат новинарски сайтове

Мъжете са по-активни в интернет от жените

Когато говорим обаче за броя на жените и мъжете до 17-годишна възраст, данните стават леко объркващи. Според статистическия портрет на 100 мъже до 17 години в Исландия се падат 96.2 жени в същия възрастов диапазон. Това е и най-големия процент за ЕС, което означава, че при подрастващите броят на мъжете значително превъзхожда броя на жените.

В България до 17-годишна възраст на 100 мъже се падат 94.5 жени. Средните стойности на ЕС за този показател сочат, че на всички 100 мъже се падат 94.8 жени, което е с цели 10 процентни пункта спрямо броя на всички мъже и жени в държавите членки на ЕС и някои други европейски страни.

Снимка 319375

Източник: НСИ

При хората над 65-годишна възраст резултатите са в другия полюс - средно за ЕС на 100 мъже се падат по 133.4 жени. В България жените над 65 години превъзхождат мъжете с 47.5%. Най-големи стойности по този показател се наблюдават в Латвия, където жените над 65-годишна възраст са над два пъти повече от мъжете в същия възрастов интервал - 205.7%.

Снимка 319374

Източник: НСИ