В Димитровград три двойки ще сключат граждански брак в Деня на влюбените 14 февруари, съобщиха от общината пред Дарик. Общинарите гласуваха предложението на кмета Иво Димов на тази дата през 2015 година да не се заплаща стандартната такса от 70 лева. В делнични дни бракосъчетанията в община Димитровград също са безплатни.

Възползвалите се от промоцията за влюбени двойки ще се разпишат в събота в ритуалната зала в следобедните часове. Срокът за заявки изтече и нови двойки вече няма да могат да се възползват от безплатния ритуал на 14 февруари, допълват от община Димитровград.

По повод седмицата на брака в една от големите столични черкви - Света Неделя, свещениците ще венчават безплатно семействата. Според каноните, за православен брак е нужно двойката да има сключен граждански брак и двамата да са православно кръстени.

Венчанието е едно от седемте тайнства на Църквата. При неговото изпълнение младоженците обещават да пазят съпружеската вярност. С благословението от свещеника се дава свише божествена благодат. Целите на брака според вярата са: единодушие между двамата, взаимно подпомагане в нравственото усъвършенствана и спасението, благословено раждане на деца и тяхното християнско възпитание.

Бракът като съюз на мъж и жена е установен от Бога още в рая. Не случайно първото чудо, описано в Евангелието, Христос е направил на сватба в Кана Галилейска, превръщайки водата във вино.