Жители на община Струмяни отново излязоха на протест срещу тройното поскъпване на водата, съобщи БНТ.

Хората са категорични, че няма да платят сумите, които са се натрупали от половин година и настояват да напуснат ВиК асоциацията, за да се върнат старите тарифи за кубик вода.

От началото на годината цената на водата в община Струмяни е увеличена от 60 ст. на 1,52 лв. за кубик.

Оттогава хората не са плащали, а задълженията им се трупат всеки месец. Срещу някои от нередовните платци освен покани за доброволно плащане от ВиК вече има и заведени дела в Районен съд Сандански.

Жителите на селата Илинденци, Микрево и Струмяни искат да бъде създадено самостоятелно водно дружество на територията на общината, както е било до миналата година.

Блокада в Струмяни заради високата цена на водата

Блокада в Струмяни заради високата цена на водата

Жителите на село Илинденци не се примиряват с цената на услугата

От водното дружество в Благоевград обясняват, че процедурите по събиране на неплатените задължения няма да бъдат спрени, а поскъпването на питейната водата ще повиши качеството на услугата и ще се направят подобрения на ВиК мрежата.

Припомняме, че заради поскъпването на водата жителите на Илинденци също протестираха. Първото недоволство беше в началото на месец март, преди самото увеличение на цената, а второто - след като поскъпването стана факт.

Последният протест на местните беше през май месец, когато те заплашиха, че ще блокират работата на ВиК дружеството. Тогава управителят на ВиК- Благоевград инж. Росица Димитрова пък каза, че водата е услуга, която трябвало да се плаща, въпреки че водата на местните идва от планината, а увеличението е с близо 1 лев, без да е подменяна инсфраструктура в района.

Пореден протест в Илинденци заради поскъпването на водата

Пореден протест в Илинденци заради поскъпването на водата

Цената е скочила с близо 250%