Жителите на няколко села от община Генерал Тошево отново излизат на протест във връзка със системната липса на вода и отсъствието на адекватна реакция от страна на ВиК Добрич, информира БНР.

Проблемите са от години, но през летния сезон те са се задълбочили. Според кметовете на населените места ситуацията вече излиза от контрол, хората са готови и на гражданско неподчинение.

Проблемът с липсата на вода е системен за голяма част от селата в община Генерал Тошево, заяви кметът на село Кардам Георги Събев, според когото честите аварии и слабото налягане са се превърнали вече в ежедневие.

По думите му в цялата община и целия регион Добрич има проблеми, като те идвали от икономиите на ток, които ВиК не искат да признаят. 

По думите на Събев днес изтича 30-дневният срок, в който ВиК Добрич е поело ангажимента да се справи с проблема.

Водата в Генерал Тошево най-после е годна за пиене

Водата в Генерал Тошево най-после е годна за пиене

След месеци на протести, петиции и лично уверение от Борисов, че проблемът ще бъде решен

Припомняме, че на 12 юни съобщиха, че водата в Генерал Тошево най-после е годна за пиене. 

Забраната за ползване на водата за битови нужди и за пиене беше наложена в началото на май, след като се оказа, че във водопреносната мрежа са излети пестициди и хербициди.

След това прокуратурата в Добрич започна следствие. Заради продължителното безводие напрежението сред местните хора започна да ескалира.

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

От десет дни тя е спряна заради излети опасни пестициди

Наложи се лично премиерът Бойко Борисов да обещае, че водата ще бъде пусната. Това се случи на 16 май, но проблемите продължиха. По тази причина хората излязоха на протест въпреки уверенията на властта, че въпросът ще бъде разрешен.

Останалите на сухо над 400 жители подготвиха и петиция, с която искаха да сезират "всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем".

В Генерал Тошево излизат с петиция заради спряната от половин месец вода

В Генерал Тошево излизат с петиция заради спряната от половин месец вода

Хората обвиняват РЗИ и ВиК-Добрич в неадекватност