Учреден е бил Обществен съвет, който ще защитава интересите на хората от столичния квартал "Дружба" 2. Десетки жители са се събрали на Учредителното събрание, което се е провело в квартала.

В Обществения съвет са се включили хора с активна гражданска позиция от всички части на квартала. Всеки от учредителите има свой собствен опит в отстояване на обществените интереси като: борба срещу презастрояването, за мерки за намаляване на шума от надземната част на метрото и от ТЕЦ-а, за проблемите с дупките по улиците в квартала, липсата на осветление, на пешеходни тротоари, мудната и непрофесионална работа на общинската и районната администрация, незаконното строителство и замърсяване на зелени площи, междублокови пространства, детски и спортни площадки, опита да се отнеме и застрои двор на общинското 68 СОУ и др.

Членовете на Обществения съвет настояват да бъдат уведомявани за всички предлагани промени и позициите им да бъдат отчитани при вземането на решения на кварталните проблеми.

"Нашата цел е активно да се борим за защитаване на обществените интереси на хората от квартала. Ще създаваме и реализираме социално значими каузи. Няма да бъдем политизирани, а ще се стремим да обединяваме усилията на всички живеещи в района", пише в учредителния акт.

По време на събранието са били очертани и някои основни проблеми в кв. "Дружба" 2:

- Спрян пряк пешеходен достъп до жк "Дружба 1";

- Малкото зелени площи;

- Занемареното състояние на спирките на градския транспорт, някои от които дори нямат навес;

- Лошото осветление в квартала;

- Шум от метрото.

Продължава подписката и протестите срещу спирането на пешеходното преминаване по пътеката, свързваща 30 години жк "Дружба" 2 и "Дружба" 1.

На 25-ти януари (сряда) от 18 часа ще се проведе четвърти пореден протест на недоволните жители на квартала от действията на частното лице и невъзможността на общината и държавата да защити обществения интерес на десетки хиляди потърпевши граждани.

Протестиращите се събират пред затворения път, от страната до паркинга пред магазин "Кауфланд".