Утвърдени български журналисти излязоха с отворено писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, в което настояват за публична среща с нея при посещение й на 19 септември в България, съобщава kafene.net .

„Приехме с надежда думите ви, че свободата на медиите в България е личен приоритет за вас, както и заявлението, че внимателно ще следите ситуацията у нас. Смятаме, че е изключително важно да получите информация от първа ръка за истинските условия, при които работят българските журналисти", се казва в писмото.

То е подписано от някои от най-известните автори в интернет медии, блогъри и водещи от БНР. Според тях Крус не би научила „достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти, които властите на практика не разследват" само от срещи с представители на институции и на двата издателски съюза, на чиято война в момента е заложник българският печат.

В писмото се признава, че голяма част от анализите, коментарите и разследванията целят единствено да разобличат другата страна и не служат на интересите на читателите. Епизодичните случаи на смели позиции също често са в контекста на тази война. В същото време концентрацията на собственост в медиите чрез поставени лица заема застрашителни размери.

Политическата зависимост на медиите не е просто проблем на българското общество, а на целия ЕС, защото са поставени под въпрос не само европейските ценности, а и европейските пари.

Последният пример е случаят с 25-годишна бивша служителка на Министерството на земеделието, която получава 50 хил.евро, за да създаде Facebook и Twitter профили на Програмата за развитие на селските райони. Обичайна практика не само на това ведомство е да използват парите за популяризиране на оперативните програми като начин да си купят медиен комфорт, тъй като в условията на криза и намаляващи приходи от реклама, институционалните рекламодатели са основен източник на приходи за големите медии, се признава още в писмото до еврокомисаря.