Златното столетие, даже хилядолетие, на Перперикон е било по време на християнския му период. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров по време на пресконференция.

Николай Овчаров очаква повече от 100 хил. души на Перперикон

Николай Овчаров очаква повече от 100 хил. души на Перперикон

И Североизтока да има свой Перперикон, иска археологът

Това селище има много дълга история още от праисторията. Овчаров посочи, че до скоро хората са мислили за Перперикон само, имайки предвид тракийския му период.

"Златният му век или хилядолетие това е след III-IV век", акцентира Овчаров. Перперикон става първо голям римски град, после ранновизантийски, после български през XIII - XIV, напомни проф. Овчаров и добави че дори има документирана експедиция на Иван Александър до Перперикон.

Николай Овчаров обясни, че към момента много голям колектив от археолози и нумизмати завършват голямата книга върху акрополът на Перперикон. Предвижда се тя да е в обем 600 -700 страници и да разказва цялата тази богата история на селището.

Овчаров показа и една от най-ценните им находки досега - бронзов нагръден кръст. Кръстът "Реликварий" е с лика на Христос и четиримата евангелисти.

Снимка 370454

Източник: БГНЕС

"Имало е и задна половина, тя е изчезнала в края на XII или началото XIII век", обясни археологът. Вътре в кръста са се носили свети мощи.

Тези кръстове се появяват IX-X век, наричат ги палестински заради мощите вътре, акцентира Овчаров и добави, че общо са намерени около 40 нагръдни кръста на обекта.

Това ни показва колко християнството е било развито на това място, категоричен е археологът.

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Перперикон - пример, че местната власт може да бъде добър стопанин

Мечтата на проф. Овчаров е да бъде изграден информационен център