"Европейските пари не само се усвояват, ако го направим както трябва, можем да създадем културен туризъм", заяви проф. Николай Овчаров -  ръководител на проучванията на Перперикон. Учебникарски пример за това е и Перперикон и "Виа Родопика".

Перперикон е пример за синергия и според проф. Овчаров и по мнение на кмета на Кърджали Хасан Азис.

Перперикон е рекордьор по приходи от туристи

Перперикон е рекордьор по приходи от туристи

За 2016 г. приходите от туристическия обект са 200 хил. лв.

Много общини са искали съвети от община Кърджали заради добрите практики при проектите с Перперикон. 2018 г. ще бъде 18 по ред година от разкопките на Перперикон.

"Неслучайно всеки клип за България започва с Перперикон", изтъкна проф. Овчаров. Акрополът на Перперикон е разкрит напълно преди две години. 8-9 правителства от 2000 г. насам подкрепят нашите разкопки, допълни той. Освен това от общината са отпуснали 250 хил. лв. за аварийна консервация. Разкопките обичайно ще продължават от юни до септември.

По думите му стана ясно, че предстои работа по Южния квартал на селището, където се намира Голямата базилика. Плановете на археолози са да свържат южния район с акропола. Така туристите ще могат да вървят близо половин километър по автентичните нива на града.

Богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика, категоричен културният министър

Богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика, категоричен културният министър

Тази година на Перперикон са открити много ценни накети

Кметът на Община Кърджали Хасан Азис изтъкна, че знакът, който се подава от наша страна по посока европредседателството е, че Перперикон е един от нашите приоритети. По думите му Перперикон е пример за една целенасочена политика на общината, която надгражда проекти. "Основната идея беше да предлагаме един завършен проект", каза още той. Кметът се похвали с чудесната координация между местна, регионална и централна власт.

"Перперикон е един пример за синергия", категоричен е Хасан Азис. Показвал координацията между местна, регионална и централна власт. Имаме възможност всички проекти за Перперикон да бъдат довършени, обясни още кметът. Той не вижда обаче политика за изясняването на собствеността на такива обекти.

Азис е радетел на идеята те да бъдат предоставяни на общините. По думите му има сериозни доводи, че общините са по-добрият стопанин и би следвало туристическите обекти да бъдат дадени на местната власт.

Относно финансирането на Перперикон Хасан Азис обясни, че ежегодно се отделят пари от местния бюджет. Основното финансиране обаче е европейско. Пети проект, които се реализира със средства на ЕС вече е започнал. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите.

Изпълнени до момента са проекти по програма ФАР, по ОП "Регионално развитие", Интеррег III.

Почти 200 хил. лева са събрани от билети и паркинг за Перперикон

Почти 200 хил. лева са събрани от билети и паркинг за Перперикон

Първата черква, открита там е от IV-ти век, когато се разпространило християнството в Родопите

От община Кърджали се похвалиха със създаден виртуален пътеводител за ученици, укрепени скални масиви, изградена инфраструктура. Открити са 11 обекта, 3 олтара и 4 жилищни сгради.

По петият предстоящ проект желанията на археолозите и местната власт са да се създаде вкопана в земята сграда - там да се представят възстановки и всичко намерено на Перперикон.

Проф. Николай Овчаров изтъкна, че до момента са дадени над 8 млн. лв само европейски средства. "Наша голяма мечта е информационният център - една от основните части от този пъзел", заяви проф. Овчаров. Нямало уважаващ себе си обект без информационен център.

Посетителският център ще затвори веригата. Предстои и електрификация и художествено осветление на града.