Министърът на културата Боил Банов посети днес "Град на мъртвите" на Перперикон. Днес в напълно разкрития обект беше обявен за закрит успешния летен археологически сезон за 2017 г.

Това е първото посещение на министър Банов на историческия връх. Ресорният министър изрази възхищението си от мястото и заяви, че тази година държавата е отпуснала с 1 милион лева повече за археологически проучвания. По думите му освен на Перперикон успешна година се отчита и за доста други места. Банов изтъкна, че в положителен смисъл се усеща удвоения бюджет за проучвания. 

Археолози търсят двореца на Констанстин Велики под площада "Св. Неделя"

Археолози търсят двореца на Констанстин Велики под площада "Св. Неделя"

Дворецът на Константин трябвало да е измежду обществените сгради, от които се е управлявала антична Сердика

Министърът на културата подчерта, че ще се запазят средствата, които сега се отпускат, а ведомството ще продължи да работи за повече. "Важното е нещата да не са самоцелни, богати сме на история, трябва да се инвестира много, но с логика. Трябва да се инвестира в обекти, които могат да се социализират", подчерта министър Банов. 

На официалната визите на министъра, ръководителят на разкопките археологът проф. Николай Овчаров показа находките от този археологически сезон.

"Това е 18-та поредна кампания и да се надяваме, че ще сме живи и здрави да продължим и догодина", коментира проф. Овчаров.

Той разказа подробности от работата си в последните три месеца. "Некрополът е много интересен, защото е изключително интензивен и продължава проучването му, там са открити накити, обеци, пръстени, наушници, които запълват цяла витрина. Площадът около Базиликата, който е много голям и е изпълнявал ролята на римските форуми, открихме големи кръгове, които са може би от къснобронзовата епоха - светилища от предхристиянски период, т.е. - структурата на Южния портал се изяснява, но са необходими поне две години интензивни разкопки", подчерта проф. Овчаров.

Перперикон е отворен за посещения, въпреки че официално археологическият сезон е обявен за приключил.