Грандовете Реал (Мадрид) и Барселона са в много труден период - както финансово, така и като резултати. По всичко изглежда, че през лятото няма да видим големи входящи трансфери на "Бернабеу" и "Камп Ноу". Там ще се продава, за да се оцелява. Ще се намаляват и заплати, значително. 

Атлетико (Мадрид) има сериозна преднина на върха в Ла Лига и ще е истинско чудо, ако отборът на Чоло Симеоне изпусне титлата. Едва ли Барса или Реал ще спечели Шампионската лига, с оглед на съставите им в момента и колебливите игри. Каталунците бяха много близо до трофей, но загубиха финала за Суперкупата на Испания от Атлетик (Билбао) след продължения. След като баските изравниха за 2:2 в последните секунди на редовното време. Най-голям шанс за трофей Барса има в турнира за Купата на Краля. "Блаугранас" са на 1/4-финал, а Реал, Атлетико и Сосиедад вече отпаднаха. 

Снимка 502266

Източник: GettyImages

В последните три сезона Барса и Реал спечелиха по една титла и една Суперкупа на Испания. "Белите" вдигнаха и трофея от Световното клубно първенство. А през XXI век именно това бяха отборите, които диктуваха футболната мода в Испания и Европа. Сега времената са тежки, а пандемията и липсата на публика по стадионите изравниха много силите на терена. 

От 2001 година насам Барселона спечели 35 титли и купи, а Реал - 29. На международно ниво Мадрид вкара в богатия си музей 5 пъти купата от Шампионска лига, 4 пъти тази от Световното клубно първенство, 4 пъти Суперкупата на Европа и веднъж Интерконтиненталната. Последният турнир вече не съществува. Барса отговаря с 4 Шампионски лиги, 3 трофея от Световното клубно първенство и 3 Суперкупи на Европа. 

Каталунците са по-успешни на домашна сцена. Те вдигнаха титлата 10 пъти за 20 години, а Реал - 7 пъти. Купите на Краля са 6 за Барса и 2 за Реал, а Суперкупите - 9 на 6 в полза на "блаугранас". 

Снимка 502263

Източник: GettyImages

Барса има предимство и в мачовете от Ел Класико. Във всички турнири до момента през този век се изиграха точно 59 срещи между грандовете. Победите за каталунците са 23, а за Реал - 19. Головата разлика е 102:85 за Барселона. 

Големите победи също са в полза на Барса. Каталунците разбиха историческия си опонент с 5:0, 6:2, 5:1, 4:0 и 4 пъти по 3:0 в този период. Реал от своя страна победи най-много с 4:1 и 4:2 - по веднъж. 

Барса има предимство пред Реал по брой трофеи и победи в дербито между двата тима, но по всичко изглежда, че в следващите години тоталната хегемония на "блаугранас" и "белите" няма да продължи. Започва битката на Барселона и Мадрид за оцеляването им. Колкото и нереално да звучи...

Барса срещу Реал в цифри през XXI век

Барса срещу Реал в цифри през XXI век

Каталунците са с предимство