Рускинята Елена Дементиева сложи край на кариерата си. Тя обяви изненадващото решение непосредствено след мача с Франческа Скиавоне на заключителния турнир от женската тенис асоциация в Доха.

"Тук в Доха бе последният турнир в кариерата ми. Благодаря на всички за страхотната организация. Катар винаги ще бъде специално място за мен", сподели Дементиева.

"Трудно ми е да говоря сега, моментът е много емоционален за мен. Искам да благодаря на моята майка, която ме подкрепяше неимоверно през цялата ми кариера. Без нея нямаше да се справя. Благодаря и на всички момичета, срещу които съм играла на корта. За мен бе чест", каза Дементиева през сълзи.

Най-големият връх в кариерата за Дементиева безспорно е златният медал от Олимпийските игри в Пекин 2008. Най-големият прогрес в ранглистата Елена регистрирана 16-ти април 2009-та година, когато стига до третата позиция в света.

Въпреки, че така и не спечели титла от Големия шлем, Дементиева се прослави като една от най-постоянните състезателки в света. От 2003-та година насам тя неимоверно е в Топ 20 на женския елит.

Елена Дементиева започва кариерата си през 1998-а година, като в професионалния тенис има изиграни повече от 800 срещи. Дементиева е спечелила 16 титли от 32-та финала, които е изиграла. В момента тя е номер 9 в световната ранглиста.