Гана стана третият африкански отбор в историята, класирал се на ¼-финал на Световно първенство. Тази вечер "черните звезди" победиха САщ с 2:1 след продължения и изхвърлиха янките от борбата. В герой за африканците се превърна Асамоа Гиан, отбелязал победния гол в 93-ата минута.  

Ганайците започнаха много по-добре мача и откриха резултата още в 5-ата минута. Рикардо Кларк изгуби една топка в средата на терена, Кевин-Принс Боатенг пое, напредна през почти цялата половина на американците и с хубав удар в долния ляв ъгъл опъна мрежата наХауърд за 1:0.

Ранното попадение обърка играчите на САЩ и те не знаеха къде се намират през първия половин час. Ганайците пък правеха каквото си поискат по терена, но им липсваше акуратност в завършващата фаза.

Все пак, към края на полувремето, играчите на Боб Брадли се събудиха и Финдли изпусна чудесно положение да изравни, очи в очи с Кингсън.

След почивката двата отбора сякаш си размениха ролите. САЩ заигра много по-силно, а Гана се дръпна твърде рано да брани преднината си. Африканците бяха наказани за пасивната си игра в 60-ата минута. Джонатан Менса събори Клинт Демпси в наказателното поле и реферът бе категоричен - дузпа. За топката застана Донован и не сбърка - 1:1.

Оттук до края на редовните 90 минути САЩ игра по-добре, но Алтидор и Филхейбър изпуснаха добри възможности за втори гол. Така се наложи да се играят две продължения от по 15 минути.

И пак, подобно на първото полувреме, Гана изненада своя противник още в самото начало на продължението. Една изчистена топка от половината на африканците изненада колегите им от американската отбрана, Асамоа Гиан овладя топката и с хубав удар простреля Хауърд - 2:1.

Американците натиснаха да върнат попадението, но атаките им бяха твърде хаотични и доведоха само до няколко разбърквания пред Кингсън. В Последните минути играчите на САЩ отпаднаха и физически и трябваше да се примирят с отпадането си от Мондиала.

Така на ¼-финлите Гана ще срещне тима на Уругвай, победил по-рано днес Южна Корея с 2:1.  

СЪСТАВИ И КОМЕНТАР ПО МИНУТИ - ТУК!