Григор Димитров победи американеца Джак Сок с 4-6, 6-0, 6-3 и се класира за финала на заключителния турнир на АТП в Лондон. Българинът е вече №3 в света и в неделя ще играе финал срещу Давид Гофен, който разгроми преди три дни.

Мачът беше много нервен, като и двамата не можаха да покажат възможностите си. Григор Димитров се оказа с по-хладнокръвен в края и показа, че вече е израснал в това отношение. Джак Сок оказа сериозна съпротива и беше най-трудния противник на хасковлията в турнира до момента.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Джак Сок 4-6, 6-0, 6-3
на живо

Григор Димитров - Джак Сок 4-6, 6-0, 6-3

Неудобният американец е последното препятствие пред финала и третото място в света

Мачът премина през няколко обрата. Григор Димитров избра да сервира и много бързо поведе с 3-0. Той продължи да натиска подаването на съперника си и  достигна до още две точки за пробив.

Сок не играеше слабо, но правеше грешки. Той изведнъж вдигна нивото и успя да спаси сервиса си. Гришо срещна съпротива, смути се и допусна връщане на брейка.

Играта стана равностойна с леко преимущество за американеца. Димитров прибързваше и грешеше. По правило нямаше много къси точки и Сок показа, за разлика от повечето свои сънародници, че може да печели след дълга размяна.

Българинът успя да удържи трудно подаването си за 4-3, но превъзходството на Сок му донесе победата в сета с 6-4 за 46 минути. Хасковлията на практика губеше всичките точки на втори сервис, а не вкарваше достатъчно и първия.

Снимка 324374

Източник: GettyImages

Втората част приличаше на мачовете с Гофен и Кареньо Буста. Димитров знаеше, че няма какво да губи и грешките в играта му изчезнаха и второто му подаване се стабилизира.

Сок загуби увереност и топките му започнаха да летят в грешна посока. Сетът беше спечелен от хасковлията на нула за 20 минути. Американецът взе само 9 точки в цялата част.

В последния сет нивото на тениса спадна. Двамата бяха много нервни и грешаха. В играта на хасковлията се завърнаха колебанията. Той печелеше по-трудно подаванията си, докато американецът започна да сервира много уверено.

Снимка 324372

Източник: GettyImages

И все пак българският №1 успя да стигне до 4-3. В осмия гейм имаше 12 разигравания. Водачеството се сменяше, като и двамата редуваха хубави удари с грешки. Сок показа нерви и даде две възможности за пробив след двойни грешки. При втората Димитров завърши с перфектен удар от бекхенд по правата.

Очакванията за лесен завършващ гейм не се оправдаха. Димитров достигна до два мачбола, но Сок направи страхотен ретур. Гришо се смути направи грешки и пробивът можеше да бъде върнат. Двамата се редуваха с възможности да спечелят. Хасковлията затвори мача при четвъртия си мачбол, след като Сок три пъти подред намираше мрежата. В последния гейм имаше 14 разигравания. 

Снимка 324373

Източник: GettyImages

Срещата продължи 1 час и 59 минути. Точките в мача са 91 на 77. При посрещане 34 на 35. Процентите на първи сервис са 68 на 62, а на втори 52 на 45. Промяната при вторите подавания донесе победата на българина. Двамата посрещаха отлично и можаха да си направят само по 3 аса. Двойните грешки са по 5.

Победата вече изкачи Григор Димитров на трето място в световната ранглиста. Той е на прага на най-големия успех в кариерата си и може да спечели четвърти турнир за годината. И то турнира на осемте най-добри.

На пътя му е белгиецът Давид Гофен, който той разгроми в сряда с 6-0, 6-2. През февруари Гофен беше последното препятствието пред софийския триумф, но седмица по-късно победи Димитров в Ротердам. Мачът е от 20:00 часа.

Снимка 324371

Източник: GettyImages