Залозите на спортните пазари, а и тези в казино игрите, набират голяма популярност. Тяхната цел е да достигнат повече хора, а когато даден човек бъде достигнат от тази възможност започва да се надява на големи печалби и в даден момент има голяма опасност да се пристрасти към залаганията.

В наши дни, онлайн залозите са широко достъпни и всеки навършил 18 години може да залага в някой от сайтовете на букмейкъри като Bet365, Sportingbet, Efbet и Betfair.

На всички би трябвало да е ясно, че залозите са хазартна дейност, която както може да ви донесе печалби, така може и да ви накара да се чувствате доста зле.

Има, обаче определени принципи, които ако всеки от вас спазва няма да се чувства по такъв начин, понеже онлайн залозите и залозите като цяло, би трябвало да са за удоволствие.

На първо място трябва да търсите приятното изживяване от тях, а след това да мислите колко може да спечелите. Опасността от пристрастяване е доста голяма и е добре да сте наясно, че след това ще срещнете доста трудности, преди да се възстановите.

Влиянието на психиката

От изключително важно значение е да имате здрава психика, когато решите да залагате. Ако сте от хората, които правят залози веднъж месечно с малка сума, може да не се притеснявате, понеже шанса да се пристрастите е минимален.

Но, ако сте от хората, които предпочитате ежедневните залози, трябва да бъдете много внимателни. Когато човек залага, психически се настройва за евентуалната печалба, която би взел. Но, ако например видите, че вашият залог не върви на добре, започвате да се притеснявате и да търсите реванш с друг залог.

Това е основна практика и в повечето случаи тя води до още по-големи загуби. От друга страна, ако залогът ви върви към успех, психиката ви кара да се чувствате щастливи и сте радостни за евентуалната печалба, която може да спечелите.

Всички тези процеси на напълно нормални за човек, но когато мислите ви се насочат по пътя на възвръщане на загубите, тогава трябва да бъдете много внимателни и в повечето случаи трябва да спрете залозите, поне за дадения момент. Психиката на човек действа по доста различни начини и всеки трябва да може да се владее, за да не съжалява по-късно.

Важни правила за избягване на хазартната зависимост

Както вече споменахме, залозите са много популярна дейност в днешно време и в това няма нищо лошо, стига да не се пристрастите. За тази цел трябва да спазвате някои основни правила, които биха ви предпазили от евентуалната хазартна зависимост. Нека ги разгледаме:

- Залагайте толкова, колкото може да си позволите да загубите -  понякога си казвате, че сте сигурни в изхода от дадена среща или друго събитие и залагате голяма сума на вашето предположение.

Запомнете, че евентуална загуба би ви накарало да се впуснете в големи мъки, особено ако сумата, която сте заложили е много важна за вашият нормален живот.

Затова ви съветваме да си правите много добре сметката и да определите една сума за залог, която може да си позволите да изгубите, за определно време! Не, например да се лишите от парите за наема, за да ги заложите на сигурна печалба, понеже ако загубите ще си докарате много главоболия.

- Не започвайте да залагате с цел възвръщане на загуби – много често на залагащите им се случва да загубят неочаквано даден свой залог и това ги кара да се впуснат в една въртележка от залози, чиято цел е да възвърнат загубите.

Проблемът тук е, че когато залагащия започне да прави това, той се влияе от емоциите си и иска на всяка цена да си върне загубите, а в много голям процент от случаите това може да доведе до още загуби! Така че, съветваме ви да бъдете внимателни и да си давате нужното време за почивка на психиката ви, преди да заложите отново, след като сте претърпели голяма загуба.

- Не залагайте на сляпо – това, което имаме в предвид е, че не е от ваша полза да залагате на всяка втора среща, която видите в програмата на букмейкъра. Запознавайте се добре с информация за срещата, за да имате поне някакво основание за направения залог. Шанса да спечелите, когато сте се подготвили добре е много по-голям.

 - Не се поддавайте на емоциите си – вече стана ясно, че не трябва да се втурвате в залози, които да ви върнат загубите, понеже това е под влияние на емоции, но емоциите крият и други опасности, които са в основата на хазартната зависимост. Емоциите могат да бъдат както отрицателно, така и положителни. Но е добре да не се поддавате на тях, каквито и да са те, понеже те ще ви накарат да вземете решения, за които после може да съжалявате, решения направени от емоции на яд или от емоции на радост.

- Винаги знайте кога да спрете – това е много важно за да запазите хазартната зависимост далеч от вас. Без значение дали печелите или губите, винаги бъдете готови да спрете. Ако губите, ако сте претърпели големи загуби за деня например, спрете за ден или за два със залозите, дайте си време за възстановяване и се подгответе за нови залози.
Дори да печелите, по-добре е да спрете със залозите, ако вече сте натрупали печалба за деня, която ви удовлетворява. Осребрете я и се подгответе след това за нови подвизи.

Спазването и прилагането на тези правила играе много голяма роля, що се отнася до хазартната зависимост. Тя може да застигне всеки залагащ и може да му донесе загуби, които не е готов да понесе. Затова винаги бъдете стриктни и сериозни със себе си, когато залагате, понеже вие давате вашите пари и трябва да сте наясно, че не може да очаквате само печалба. Трябва винаги да мислите и от другата страна, трябва да очаквате и загуба, понеже шанс винаги има и вие трябва да се готови за тази евентуална загуба.

Влиянието на букмейкърите за хазартната зависимост

Големите букмейкърски компании са наясно с факта, че техните услуги и предложения могат да докарат много хора до зависимост от тях. Затова букмейкърите са разработили и предлагат материали, свързани с разумното залагане и зависимостите от хартната дейност.

Подборна информация за всеки букмейкър може да намерите на сайта на Efirbet. Тези материали са много полезни и могат да ви помогнат много, ако страдате от хазартна зависимост или искате да се предпазите от нея.

Освен това, всички служители, които отговарят за връзката и контактите с клиентите на даден букмейкър, са обучени да ви помогнат, ако сте зависими от хазарта или ако имате въпроси свързани с тази дейност.

Може сами да им предложите да ви блокират акаунта за определено време или да ви добавят лимити за депозит на средства, които да не може да превишавате за определено време. Така сами имате възможността да се предпазите от хазартната зависимост. А тя е жестока и шанса да претърпите големи поражения е доста висок.

Финални думи

Залагането и хазартните игри не са нещо лошо, но на всички занимаващи се с тях, трябва да е ясно, че те са за удоволствие и не бива да се пристрастявате към тях. Залагането ще ви донесе доста емоции, но каквито и да са те, вие трябва да им устоите и да запазите психиката си стабилна.

По този начин ще преборите хазартната зависимост. По този начин ще изпитате истинското удовлетворение от залаганията. Онлайн залозите и различните игри са доста разпространени и в даден момент всеки би желал да се докосне до тях. За някои те са моментно влечение, но за други те са начин на живот.

И макар да са такива, те не са нещо негативно, докато не се пристрастите към тях. Затова бъдете внимателни и използвайте залозите единствено за удоволствие и забавление. Не е страшно да направите залаганията част от живота си, просто пазете емоциите си от тях и им се наслаждавайте по начин, който ще ви запази в добро състояние.