Първият полуфинален двубой в схемата при мъжете вече е факт. Един срещу друг на корта в четвъртък сутринта ще излязат двамата големи - Роджър Федерер и Рафаел Надал. Това ще бъде 27-ми сблъсък между тях, като до момента испанецът води със 17:9 победи.

До мегасблъсъка се стигна, след като Федерер разби със 6:4, 6:3, 6:2 Хуан Мартин Дел Потро, а Надал взе двубоя си с Томаш Бердих с 6:7 (6), 7:6 (6), 6:4, 6:3. Както и резултатът показва испанецът имаше далеч по-оспорван двубой, който продължи цели 4 часа и 16 минути.

Нещо повече, в тайбрека на втория сет Бердих имаше точка за 2:0 сета, но допусна злощастно в близост до мрежата. Иначе за първи път от началото на турнира Надал губи сет. Неговият следващ съперник - Роджър Федерер остана единственият в турнира, който все още не е загубил сет.

До момента Надал и Федерер са играли само веднъж на Откритото първенство на Австралия. Това се случи на финала през 2009-та година, когато след страхотна драма победител излезе Надал.

Това беше и първата титла на Рафа на твърда настилка в Големия шлем. Любопитното е, че Федерер не е побеждавал Надал в турнир от Големия шлем от 2007-ма година насам, като испанецът е взел последните 4 битки в тези турнири.

Вторият полуфинал при мъжете ще бъде определен в сряда с двубоите Новак Джокович (Сърбия, №1) - Давид Ферер (Испания, №5) и Анди Мъри (Великобритания, №4) - Кей Нишикори (Япония, №24).