Българският шампион Лукойл Академик се наложи с 93:92 като гост на гръцкия Арис Солун в двубоя-реванш от турнира Юрокъп. Победата обаче се оказа недостатъчна за нашия тим да продължи напред, тъй като първият мач в София завърши с победа - 78:74 за Арис.

Въпреки отпадането, тимът на Йовица Арсич ще продължи участието си в турнира Юрочалъндж, който е трети по сила.

Брендън Хийт бе най-резултатен за "студентите" с 23 точки. Каспарс Камбала добави 20. Баумън и Питърсън завършиха с "дабъл-дабъл", но това се оказа недостатъчно.

За Арис звездата Хатзивретас бе най-резултатен с 19 точки.

Двубоят започна равностойно, като в средата на първия период резултатът бе 9:9. Само за две минути след това българският тим взе преднина от 7 точки. След тройка на Травис Питърсън резултатът стана 11:18. До края на първата част гърците се върнаха в мача и след 10 минути игра резултатът бе 22:24.

Втората четвърт започна с тройка на Стояновски и Лукойл пак поведе със заветните 5 точки - 22:27. Домакините активизираха играта си в защита и в средата на периода успяха да излязат напред за 38:35. До почивката играта продължи да бъде кош за кош, а след успешна атака на Хийт секунда преди края на частта българският тим поведе с три точки - 47:50.

През третата част статуквото не се промени - никой от отборите не успя да вземе преднина и играта бе равностойна. Секунда преди края на третата част Брандън Хийт вкара тройка за Лукойл и 10 минути преди края резултатът бе 72:72.

Американецът продължи да бъде най-добър в състава на българския шампион и през последната четвърт. Благодарение на него и Каспарс Камбала "студентите" поведоха с 5 точки в началните минути на заключителния период. Арис бързо се вдигна и изравни. Така 3:51 минути преди края на двубоя точките бяха по равно - 83:83.

В тези напечени игрови епизоди Веско Веселинов вкара изключително важна тройка 1:52 минути преди края на срещата и студентите дръпнаха с 5 точки - 89:84. Последва таймаут за Арис. В последвалата атака за гърците Тъкър взе изключително важна борба в нападение, след която намали аванса на Лукойл на три точки.

Българите отговориха с кош на Бауман, но Тапутос набута много ценна тройка за домакините, след която авансът на нашите стана само две точки. В атаката на "студентите" Веселинов пропусна от средно разстояние. Харалампидис обаче сгреши в атаката на Арис и само 38 секунди преди края последва прекъсване за шампиона на България. При нападението Тодор Стойков не успя в стрелбата си, а домакините взеха борбата.

Последва фаул, а от наказателната линия Хатзивретас вкара само при единия от опитите си. Тимът на Йовица Арсич организира светкавична контраатака, при която Хийт бе точен и преднината на Лукойл стана три точки. "Студентите" веднага направиха фаул. Този път Хатзивретас показа здрави нерви и не сгреши - 92:93. В последната си атака Брандън Хийт можеше да посече Арис с тройка, но не успя и гърците ликуваха.