Мария Шарапова спечели Откритото първенство по тенис на Франция! На финала на надпреварата тя надви с 6:3, 6:2 Сара Ерани (Италия, №21). По този начин рускинята, която от понеделник ще се върне на върха на ранглистата, оформи своя кариерен шлем, спечелвайки 4-те най-престижни отличия в света на тениса - Уимбълдън, „Ролан Гарос", US Open и Australian Open.

За жалост на зрителите на централния корт „Филип Шатрие", интрига във финалния мач днес нямаше. От самото начало Шарапова наложи волята си и поведе с 4:0 гейма, след което с лекота затвори първия сет с 6:3. Ранен пробив във втория сет гарантира преднина с 2:0, втори такъв с 4:1. На практика тук някъде всички надежди на Сара Ерани за ново чудо се изпариха.

До края на срещата Шарапова взе още 2 гейма и за първи път в кариерата си се поздрави с титла от „Ролан Гарос".

По този начин рускинята оформи своя кариерен шлем и стана едва 6-ата състезателка в Оупън ерата на тениса с титла от 4-те най-важни турнира. Преди нея това са правили още Маргарет Корт, Крис Евърт, Мартина Навратилова, Щефи Граф и Серина Уилямс.

Титлата е трета за Шарапова от началото на годината (след Щутгарт и Рим). Любопитното е, че и предишните две трофея рускинята взе на червен клей, който само до преди няколко години за нея бе най-неприятната настилка.