Световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко трябва да срещне българина Кубрат Пулев при следващата защита на титлата си.

Това реши Международната боксова федерация (IBF). 38-годишният Кличко първоначално искаше да вземе овакантения от брат си Виталий шампионски колан във версия Световен боксов съвет (WBC), който се отказа заради политически ангажименти в Украйна. За титлата в WBC в събота в Лас Вегас ще се боксират Берман Стивърн (Канада) и Крис Ареола (САЩ).

Желанието на Владимир Кличко беше първо да обедини всички титли на четирите водещи федерации, тъй като той притежава шампионските колани на IBF, WBO и WBA. IBF обаче отхвърли намеренията на Владимир, тъй като той за последно е защитавал титлата си на IBF през юли 2012 година, което е преди доста време. Пулев е номер 1 в световната ранглиста на IBF и затова е задължителен претендент за шампионския колан.

"Ще приема това като подарък за рождения си ден", заяви Пулев, който на 4 май навърши 33 години.

"Наблюдавах Кличко в края на април срещу някакъв боксьор като Липай и Владимир нямаше никакви проблеми. Ако излезе срещу мен на ринга, със сигурност нещата ще бъдат много по-различни за него", заяви българинът, който има 20 победи в 20 мача на професионалния ринг.

Промоутърската компания на Пулев "Зауерланд" и агентите на Владимир Кличко трябва да постигнат споразумение за мача между двамата в следващите 14 дни. Ако Кличко откаже, той ще бъде лишен от титлата световен шампион в тежка категория на (IBF) и тя ще бъде обявена за вакантна.