МОК постанови доживотна дисквалификация на още 11 руски спортисти заради нарушаване на антидопинговите правила на олимпийските игри през 2014 г. в Сочи, предаде Дойче веле.

Санкциите засягат сребърните медалисти в спускането с шейни Алберт Демченко и Татяна Иванова, както и кънкобегачите Иван Скобрев и Артьом Кузнецов.

В списъка са също бобслеистите Людмила Удобкина и Максим Белугин, скиорите Никита Крюков, Александър Безсмертних и Наталия Матвеева, както и хокеистките Татяна Бурина и Анна Щукина.

Решението за дисквалификацията е взето в резултат на работата на дисциплинарната комисия на МОК, председателствана от Денис Осуалд.

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Руски спортисти от 30 вида спорт са манипулирали допинг проби

На комисията беше поверено повторното разглеждане на допинг пробите от зимната Олимпиада в Сочи. Обект на разследване са 46 руски спортисти.

Очаква се всички проверки на атлетите, претендиращи да участват на игрите в Пьончанг, да бъдат завършени в скоро време.

Припомняме, на 5 декември МОК отстрани отбора на Русия от участие в предстоящите олимпийски игри. В Пьончанг ще могат да участват под неутрален флаг само тези руски спортисти, които се доказано чисти от употреба на забранени вещества.