Подновяват футболните първенства в Първа и Втора професионална лига на 05 юни 2020 г., съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

Мачовете ще се играят без публика. До стартирането на официалните срещи се допуска организиране и провеждане на подготвителен триседмичен период за възстановяване тренираността на играчите

Според заповедта на министър Красен Кралев, I-ви етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол е от 15 до 20-ти май 2020 г. Тренировките на открито да се провеждат на групи с до 5 спортисти и до 2 треньори

От 15 май футболистите възстановяват тренировките си

От 15 май футболистите възстановяват тренировките си

Кралев и Ананиев мислят за подновяваве двубоите от Първа и Втора лига на България

- II-ри етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 21.05.2020 г. до 26.05.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 11 спортисти и до 3 треньори.

- III-ти етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 27.05.2020 г. до 04.06.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат с целия отбор. В етапа се разрешава провеждането на контролни срещи без публика за въвеждане на отборите в първенството.

Етапите и сроковете за подготовка са изцяло съобразени с предложението на Българския футболния съюз (БФС), обясняват от ММС.

Очаква се до 21 май 2020 г. БФС да предложи за съгласуване с министъра на здравеопазването набор от противоепидемични мерки и правила за провеждане на контролните срещи и срещите от първенството.

Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки час. Трябва да бъдат осигурени диспенсери, течен сапун и еднократни кърпи за ползване. Не се позволява струпване на много хора едновременно в общите помещения.

Със същата Заповед от днес се допуска упражняването на колективни спортове за аматьори с до 12 участници без състезателен характер, без публика и само на открити места, при спазването на всички противоепидемични мерки.