Българският национален отбор по волейбол загуби с 3:0 (25:21, 25:16, 25:17) от състава на САЩ и завърши на второ място в своята Група Е на финалите на Световната лига.

Притиснати до стената, американците изиграха много силен двубой и си осигуриха класирането напред с много по-малко грешки на фона на тези, допуснати от нашите състезатели.

Така съперник на България на полуфинала утре вечер ще бъде състава на Полша, който спечели Група F след победи над световния шампион Бразилия и този на Куба. САЩ от своя страна ще се изправи срещу кубинците, а Германия и Бразилия напускат надпреварата.

Днешният двубой започна равностойно, но в края на първата част САЩ показа по-стабилна игра и успя да пречупи ентусиазма на българите, който така и не се върна до края на двубоя.

Геймът вървеше точка за точка до 17:18, когато американците дръпнаха с няколко точки, а до края не изпуснаха инициативата и затвориха частта с 25:21. Вторият и третият гейм бяха още по-категорични в полза на САЩ - олимпийските шампиони повеждаха още в началото и не оставяха шанс на нашите дори да помислят за обрат. Категорично 25:16 и 25:17 оформиха крайното 3:0.

След загубата на първата част, България може би реши да спести сили преди утрешния тежък мач с оглед факта, че така или иначе щеше играе на полуфинал, докато за американците победата бе задължителна. Въпреки това, треньорското ръководство ще трябва сериозно да анализира играта на отбора, тъй като надмощието на Щатите в почти всички елементи бе осезаемо.

Утре от 17:30 САЩ излиза срещу Куба в първи полуфинал, а от 20:45 е мачът България - Полша, който ще определи втория финалист в тазгодишното издание на най-комерсиалния волейболен турнир.