В събота вечер всички погледи ще бъдат към „Сан Сиро", където ще се играе градското дерби между Милан и Интер. Предвид класирането на двата отбора мнозина твърдят, че победителят от този мач едва ли не ще бъде сигурният нов шампион на Италия. Твърдение, което мисля за твърде прибързано.  Какво имам в предвид? Безспорно мачът ще бъде с ключов ефект, но по-скоро от психологически план преди финалния спринт в Серия „А" и в никакъв случай няма да реши титлата. Ето и малко аргументи в подкрепа на тази теза.

Дербито от гледна точка на Милан

С оглед сезона, който правят „росонерите" е напълно нормално напрежението да бъде стоварено изцяло върху техните рамене. Почти през целия сезон тимът на Силвио Берлускони е убедително начело в класирането, а тифозите вече броят Скудетото за сигурно. Или поне го брояха до преди 2 седмици. Освен това Милан за 4-та поредна година отпадна от битките в Европа през февруари, което може да бъде компенсирано само с титла.

„Росонерите" влизат в дербито с преднина от 2 точки и всичко друго, освен загуба, ще ги задържи на върха в класирането и след идния кръг. При евентуална победа тимът на Алегри ще се откъсне с 5 точки, но дори и това няма да им гарантира титлата. В оставащите след дербито 7 кръга, Пато, Ибра и компания трябва да гостуват на Фиорентина, Рома и Удинезе, където победите далеч не изглеждат сигурни. Да не забравяме, че пред Милан предстоят още два мача за Купата на Италия (срещу Палермо) и евентуален финал в турнира.

В този ред на мисли е от основно значение Милан да влезе в оставащите до края мачове в добро настроение и със самочувствие на отбор, победил два пъти шампиона.

Дербито от гледна точка на Интер

Само до преди 3 месеца бе напълно нелогично да броим Интер сред кандидатите за Скудетото. Тимът, тогава воден от Рафаел Бенитес, на моменти изоставаше с 13 точки от Милан и по никакъв начин не показваше, че може да се бори с градския си съперник. Всичко това обаче се промени с назначаването на Леонардо. Впрочем, точно бразилецът ще бъде големият коз на „нерадзурите" в събота. Едва ли има някой, който по-добре познава обстановката в Милан от Лео, който преди да поеме градския съперник изкара 13 години в Миланело.

Елементарна аритметика показва, че успех за Интер в събота ще изведе отбора на първото място. И това обаче няма как да значи сигурно Скудето. Въпреки, че на пръв поглед имат по-лека програма (само гостуването на Наполи изглежда трудно), „нерадзурите" ще трябва да мислят на 3 фронта. За разлика от Милан, тимът на Масимо Морати продължава в Европа, където по всяка вероятност има гарантирани още 4 срещи. Освен това Интер е на полуфинал и за Купата на Италия, където предстоят два тежки мача с Рома, която може да спаси сезона именно с този турнир.

Т.е. победа за Интер ще даде на тима страхотен импулс, но не и гаранция за злато в края на май. Дербито ще бъде просто един мач, с много заряд и емоции, но нищо повече. Титли, медали, купи... всички тях ще ги раздават след няколко седмици.