Стадионът на Наполи "Сан Паоло" официално беше прекръстен на "Диего Армандо Марадона", предаде Topsport.bg.

Това обяви кметът на Неапол - Луиджи Де Магистрис след днешното заседание на градския съвет. Именно градоначалникът направи по-рано това предложение.

За първи път стадионът ще посрещне мач под новото си име на 10 декември, когато неаполитанците са домакини на Реал Сосиедад в Лига Европа.

Припомняме, че легендата почина на 60-годишна възраст през ноември.

Футболната легенда Марадона погребан в Буенос Айрес

Футболната легенда Марадона погребан в Буенос Айрес

Беше погребан близо до гробовете на родителите си

Марадона, който изведе Аржентина до купата на Световното първенство през 1986 г., претърпя операция от кръвоизлив в мозъка по-рано този месец.

Футболната легенда е масово смятан от футболните фенове като един от най-великите играчи в историята на футбола.

Аржентина обяви 3-дневен траур в памет на великия футболист.

Хиляди хора бяха дошли в правителствения дворец, за да се сбогуват с Марадона, преди той да бъде погребан близо до гробовете на родителите си в частно гробище в Буенос Айрес.

По време на поклонението се стигна до сблъсъци между фенове и полиция.

Марадона бе един от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола.

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.

Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион, а през 1990 - вицешампион. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор.

През 1986 г. печели "Златната топка" за най-добър футболист на световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята на футбола. Първият, вкаран с ръка, става известен като "Божията ръка". Вторият, след грандиозен дрибъл, започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен "Гол на века".

Тридневен траур в Аржентина за Марадона

Тридневен траур в Аржентина за Марадона

Легедата си отиде на 60 години

През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е уличен в употреба на допинг. През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба - този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.