Европейската шампионка по борба Тайбе Юсеин е обявена за "Спортист на годината 2018", а националният ансамбъл по художествена гимнастика е отбор на годината, съобщи Топспорт.

Наградите на най-изявените ни спортисти бяха връчени тази вечер на тържествена церемония в столичната зала "Арена Армеец". Събитието "Спортист на годината" се провежда за 61-и път.

Подгласнички на Тайбе Юсеин станаха лекоатлетките Мирела Демирева и Александра Начева.

В категорията "Спортист с увреждания" за 2018 г. бе отличен състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Наградата за треньор на годината получи Петър Касабов (борба).

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев благодари на всички български спортисти, треньори и ръководители на федерации, които със сърце и душа са защитавали честта на България по спортните терени.

"Дължим огромна благодарност на елитните ни спортисти, които постигнаха отличия от европейски и световни първенства, световни купи и престижни турнири. Дължим огромна благодарност за фантастичното представяне на младите ни надежди на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където от 24 участници 17 души са в топ 6, като спечелихме 10 медала. Това показва, че наистина българският спорт има бъдеще." - заяви Кралев.

Снимка 396629

Източник: LAP.bg

Той допълни, че всеки един от спортистите в първата 10-ка е заслужил мястото си, но има още не по-малко достойни българи, които заслужаваха да попаднат в топ 10.

"Защото те също сърцато защитаваха честта на България и постигнаха успехи. Сред тях са 18-годишната Ивет Горанова, която спечели бронзов медал на Световното първенство по олимпийско карате. Антъни Иванов, който нямаше спирка пред покоряването на рекордите в плуването. Европейските шампионки по бокс Станимира Петрова и Мелис Йонузова. Бронзовият медалист от Световното първенство по борба Айк Мнацаканян. И още много други достойни българи, които с успехите си заслужават призово класиране. Това показва, че в българския спорт има конкуренция и вярвам, че е било много трудно на журналистите да изберат най-достойните измежду достойните." - подчерта министърът.

Призовете бяха присъдени въз основа на анкета, в която гласуваха 139 известни спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии.

Така изглежда Топ 10 на българския спорт за 2018 г. според глаосвете на журналистите:

  1. Тайбе Юсеин (борба)
  1. Мирела Демирева (лека атлетика)
  1. Александра Начева (лека атлетика)
  1. Биляна Дудова (борба)
  1. Стойка Петрова (бокс)
  1. Кубрат Пулев (бокс)
  1. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)
  1. Кирил Милов (борба)
  1. Катрин Тасева (художествена гимнастика)
  1. Александра Жекова (сноуборд)