Президентът на МОК Томас Бах направи символична първа копка за втория канал на гребната база в Пловдив. Той пристигна за световното първенство по гребане за мъже и жени, на което България е домакин.

Томас Бах, президентът на международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков и председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов направиха символичната първа копка на загряващия канал.

Проектът се нарича екопарк "Марица". Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължина - 2100 м. и широчина 45 м. Дълбочина - 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

Снимка 378483

Източник: МС

Иван Тотев приветства Томас Бах в Пловдив с добре дошъл в най-стария жив град в Европа. Момичета в народни носии посрещнаха президента на МОК с хляб и сол на гребната база.

"Този символичен старт в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах е исторически момент - поставяме символичното начало на много важен проект за Пловдив, който ще има сериозен принос в това нашият град да затвърди авторитета си на световен център на гребните спортове", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Томас Бах остави и специално послание в почетната книга на Пловдив. "Поздравления за великия спортен град Пловдив, родно място на толкова много шампиони. Голяма благодарност за разпространяването на олимпийските ценности", написа Томас Бах.

Снимка 378482

Източник: МС

Високият гост получи от Иван Тотев почетен плакет със символа на Античния театър и герба на Пловдив.

Президентът на МОК отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

След срещата с Томас Бах Кристиан Василев бе избран за гид на официалната делегация, начело с президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и вицепрезидента на ФИСА и член на МОК Триша Смит. Българският гребец показа на официалните гости хангарите, флотилията от лодки и ги запозна с гребната база и тънкости от гребането.

Снимка 378480

Източник: МС

След близо час разговори с атлетите край канала в Пловдив, президентът на МОК зае мястота си във финалната кула на гребната база, за да наблюдава състезанията от всички финали А от седмия ден на световното първенство в България. По покана на спортния министър на България Красен Кралев битките за медалите наблюдава и спортният министър на Русия Павел Колобков.

В програмата на Томас Бах на гребната база в Пловдив е включена и среща с олимпийски шампиони и медалисти на България в гребането. Президентът на МОК ще отдели специално време и на делегатите от всички 62 страни, участващи на световното първенство в Пловдив.

Президентът на МОК Томас Бах се срещна с българските олимпийски медалисти

Президентът на МОК Томас Бах се срещна с българските олимпийски медалисти

Мария Гроздева произнесе прочувствена реч