Невероятно но факт! Отборът на Тотнъм се очертава да бъде големият фаворит в мача реванш срещу Милан в сряда вечер на „Уайт Харт Лейн". Тук не става въпрос за резултата от първия мач, защото един гол разлика никога не може да откаже отбор като Милан да се примира със загубата. Проблемът в случая е от друго естествено. Колкото и да говорят, че ще излязат за победа, „росонерите" изглеждат така, сякаш този сезон са загърбили битките в Европа за сметка на домашната сцена - явление, което се случва за първи път в ерата на Силвио Берлускони.

Ето и малко факти за това твърдение. До края на сезона в Серия „А" остават точно 10 кръга. Милан има аванс от 5 точки пред Интер, но и доста по-тежка програма от шампиона. В оставащите срещи Ибрахимович и компания ще трябва да се изправят срещу Рома, Палермо, Удинезе и Фиорентина (при това като гост!). Разбира се, предстои им и директен сблъсък с Интер, който по всичко личи ще бъде от фундаментално значение. За справка - „нерадзурите" имат далеч по-лесна програма в първенството и авансът от 5 точки не изглежда непреодолим, никак даже.

Милан не е печелил Скудетото от 2004-та година насам, твърде много за отбор с такива амбиции и способности. В момента титлата е в ръцете на „росонерите" и от тях зависи дали ще я изпуснат. Освен това отборът е на полуфинал за Купата на Италия, където предстоят два мача с Палермо. С други думи - Милан има всички предпоставки да направи дубъл на домашна сцена, било то и за сметка на Шампионската лига.

Подобна нагласа се усети и у Златан Ибрахимович. Наскоро шведът сподели, че тимът му ще търси атака в Европа догодина признавайки индиректно, че „росонерите" нямат сили да вдигнат 8-ия си трофей идния май. За разлика от други години сега в Милан явно са си дали сметка, че не разполагат с достатъчно силен отбор. Няма ги традиционните изказвания на Адриано Галиани, че „никой не разполага с по-добри играчи от Милан".

Ръководители на „Виа Турати" явно са осъзнали, че дори и да бъде отстранен Тотнъм, то какво ще стане, когато на „Сан Сиро" дойде Реал (М), Барса или Ман Юнайтед?! Явно, че тук италианският прагматизъм, а в случая и трезвото разбиране на силите в Европа, ще влязат в действие и Милан ще загърби турнира, който е в неговото ДНК.

Медалът обаче винаги има две страни. След като видяхме тази на Милан, няма как да не кажем няколко думи и за домакините от Тотнъм. Англичаните, които под ръководството на Хари Реднап се представят впечатляващо, са превърнали „Уайт Харт Лейн" в истински замък. „Шпорите" са спечелили всичките си срещи в Европа на свой терен. Освен това лондончани са притежавали топката средно 57% в двубоите си - постижение, което е по-слабо само от това на Байерн (Мюнхен) и Барселона. По реализирани голове Тотнъм е на второ място с 19 попадения, или по 2.71 на мач. В тази класация пред „шпорите" е само Арсенал. В този ред на мисли Милан има най-слабата атака в Шампионската лига този сезон. „Росонерите" са реализирали едва 7 гола, което прави точно по гол на мач.



И все пак - в сряда вечер ще се разбере до каква степен в Милан са загърбили Шампионската лига за сметка на Серия „А". Ще стане ясно и дали уникалните показатели на „шпорите" преди този мач ще имат някакво значение за крайния изход. Светлината за феновете на „росонерите" в случая е фактът, че не веднъж химнът на Шампионската лига е променял лика на този отбор. Ще се случи ли отново ще научим в сряда.