Българският национален отбор по волейбол постигна втората си победа в тазгодишното издание на Световната лига. В третия си мач от турнира се наложихме над Япония с 3:1 гейма. Лошо впечатление направи единствено полупразната зала "Конгресна", в която този път присъстваха не повече от 2 000 зрители.

Японците започнаха по-концентрирано първия гейм и бързо дръпнаха в резултата с 3:1 точки след наша грешка и отлична блокада. При следващите точки възпитаниците на Радо Стойчев продължиха да подхождат неконцентрирано и логично губехме с 8:6 при първото техническо прекъсване, а при втората пауза вече изоставахме с 13:16 точки.

В края на гейма успяхме да се мобилизираме и да намалим пасива си до само една точка. Липсата на концентрация и слабата атака обаче позволиха на японците да затворят гейма на 22 точки.

Силните думи, които каза Радостин Стойчев на националите на почивката, явно дадоха резултат и през втората част изглеждахме коренно преобразени.

Владо Николов и Матей Казийски намериха "лек" за японския блок, който до този момент ни затрудняваше значително. Така успяхме да дръпнем с 8:5 на първото техническо прекъсване и с 16:11 на второто. Българите продължиха да бъдат по-добрият отбор на игрището и до края на гейма и закономерно го спечелиха с 25:21 точки.

"Трикольорите" запазиха инерцията си и през третата част. Бързо успяхме да дръпнем на японците, които се пообъркаха, а блокада и посрещането им значително се влошиха. Силни прояви на появилият се като резерва Валентин Братоев и Христо Цветанов на няколко пъти вдигнаха на крака поутихналата зала "Конгресна".

Казийски, който по принцип е с контузия,  показа мъжество и с две отлични атаки по правата сломи съпротивата на "самураите". С директна точка от начален удар успяхме да затворим гейма на 16 точки.

През четвъртата част допуснахме леко отпускане, което позволи на "самураите" да дръпнат с 11:8 точки. В последствие обаче Жеков и Матей Казийски бяха в основата на обрата и успяхме да дръпнем с 12:11 точки, а след това и да се оттеглим на техническа пауза с преднината от 3 точки - 16:13. До края гостите нямаше как да се противопоставят, а и умората си каза думата. Така закономерно се наложихме с 25:20, което ни донесе и победата в мача. Утре от 18:00 часа е вторият двубой срещу "самураите".

Стартови състави:

БЪЛГАРИЯ - ЯПОНИЯ 3:1 (22:25, 25:21, 25:16, 25:20)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Христо Цветанов - Владислав Иванов-либеро

Резерви: Константин Митев, Цветан Соколов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Костадин Гаджанов

Старши-треньор: РАДОСТИН СТОЙЧЕВ

Помощник-Треньор: Камило Плачи (Италия)

ЯПОНИЯ: Дайсуке Усами, Такааки Томимацу, Кота Ямамура, Кунихиро Шимицу, Юсуке Ишиджима, Ю Кошикава - Осаму Танабе-либеро

Резерви: Юта Абе, йошифуми Сузуки, Такахиро Ямамото, Тацуя Фукузава, Юта Йонеяма

Старши-треньор: Тацуя Уета

Помощник-треньор: Юичи Накагайчи.